Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kolorektalni karcinom je izlječiv ključna je poruka sudionika najveće europske konferencije gastroenterologa koja je krajem listopada održana u Berlinu, stoji u priopćenju udruge United European Gastroenterology Federation (UEGF).


Ako se bolest prepozna na vrijeme, životi čak devedeset posto
pacijenata mogli bi biti spašeni, rekao je na konferenciji UEGF-a prof. Reinhold Stockbruegger sa Sveučilišta Maastricht zalažući se za veći angažman europskih liječnika i stručnjaka na poticanju stanovnika europskih zemalja da s kontrolama započnu nakon pedesete godine života.

Vezani članci Ana Mari Ljutić s obitelji Četiri godine herojske borbe: "Ana Mari se cijelo vrijeme bori, za dan bez napada, dan bez boli, bez mučenja za udah. Svaki napad može biti koban" Boris Milinčić Mladi Kninjanin Boris vodi bitku za život: "U oči su nam rekli da će ubrzo umrijeti... Ali iz klinike u Turskoj kažu - operacija je ipak moguća"

Nažalost, u ovome je trenutku rezultati nisu tako dobri jer je
situacija sasvim drugačija. Naime, kolorektalni karcinom jedan je od najčešćih oblika karcinoma među europskim stanovništvom, s više od 300.000 novooboljelih godišnje. Od posljedica bolesti umire svaki drugi oboljeli. Razlog tomu je prekasno obraćanje liječniku.

"Zapravo, kolorektalni karcinom može se otkriti u vrlo ranoj fazi, odnosno ranije nego bilo koja druga vrsta tumora i može se ukloniti jednostavnim operativnim zahvatom", rekao je na konferenciji za novinare prof. Stockbruegger.

Dvije su metode za rano dijagnosticiranje - kolonoskopija i analiza krvi iz stolice, čija je učinkovitost i znanstveno dokazana. Obje metode, smatra prof Stockbruegger, morale bi se primjenjivati u ranoj fazi i na državnoj razini.

"Ukoliko se kolorektalni karcinom otkrije u ranoj fazi može se
izliječiti u više od 90 posto slučajeva. Opasno je ako se otkrije
kasno, jer je u tom slučaju najčešće već metastazirao na druge organe", rekao je Stockbruegger.

Europska komisija nedavno je upozorila kako će kolorektalni karcinom uskoro biti jedan od najvećih zdravstvenih problema u Europi, te zemlje članice poziva na više pozornosti u prevenciji i ranom dijagnosticiranju bolesti.

Od tada je u Italiji, Njemačkoj, Francuskoj, Poljskoj i u Nizozemskoj pokrenuto nekoliko preventivnih kampanja koje su se pokazale iznimno korisnima te su spriječile velik broj smrtnih slučajeva.

"Prosječna životna dob kada se pacijentu obično dijagnosticira rak kolona je oko 65 godina. Ta se vrsta karcinoma razvija tijekom desetgodišnjeg ili petnaestgodišnjeg razdoblja, zbog čega preporučujemo prvu kolonoskopiju u dobi od 50 godina, koja se nakon toga treba ponavljati svakih pet do deset godina."