Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nadolazeći topliji dani i promjena vremena mnogim ljudima donose i veći rizik od glavobolja i migrena. Najnovija medicinska studija pokazala je da i malo povećanje temperature može povećati šanse za migrenu.


Sunčani dani, proljeće i toplije vrijeme u većini ljudi budi optimizam i dobro raspoloženje. No mnogima koji pate od migrena povećanje temperature koje slijedi povećava rizik od glavobolje.

Vezani članci Kakav nered - 4 Objavili tužne i uznemirujuće slike nereda u kojem žive, hitno im je potrebna pomoć Slika nije dostupna Migrene povećavaju rizik od depresije

Iako to nije znanstveno dokazano, stručnjaci medicinskog centra u Bostonu u nedavnoj su studiji otkrili da i malo povećanje temperature od samo pet stupnjeva Celzijevih u odnosu na prethodni dan povećava šanse da ćete u roku od 24 sata osjetiti jaku glavobolju. Studija je tijekom sedam godina proučavala oko sedam tisuća pacijenata koji su patili od glavobolja.

Da klimatske promjene u velikoj mjeri utječu na pojavu glavobolje potvrdila je i neurologinja doktorica Vesna Brinar. U njezinoj liječničkoj praksi gotovo da nije bilo pacijenta koji se pri promjenama vremena nisu žalili na pojavu migrena. U našim krajevima posebno je opasan zloglasni topao južni vjetar ili južina.

Najčešći uzrok migrena je inače stres, a može je potaknuti i određena hrana ili alkohol. Nalazi se na listi top 20 bolesti koje najviše utječu na smanjenje kvalitete života. Od migrene u svijetu boluje više od milijarde ljudi, a u Hrvatskoj oko 400 tisuća, uglavnom žena.