Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kemoterapija i kirurgija smanjuju mogućnost metastaza na jetri

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kemoterapija prije i nakon kirurške intervencije za odstranjenje metastaza na jetri kod pacijenata kolorektalnog karcionoma, bitno smanjuje opasnost od ponovne pojave tumora.

Radi se prvom kliničkom testiranju tog tretmana.

Pročitajte i ovo Metastaze Gate 13 Grčki navijači prijete našem glumcu: "Hrvatsko govno! Platit ćeš za ubojstvo u Ateni" Silvio Berlusconi Na intenzivnoj je njezi Liječnici Silvija Berlusconija otkrili detalje o njegovu stanju, ministar vanjskih poslova poručio: "Nadamo se da će se lav uskoro vratiti"

"Taj pristup mogao bi postati standardna terapija za oboljele od kolorektalnog karcinoma koji je metastazirao na jetru", ocijenio je Dr. Berard Nordlinger, profesor kirurgije i šef onkologije u bolnici Ambroise Pare u Parizu, autor tog istraživanja.

"Ti rezultati potvrđuju utemeljenost multidisciplinarnog pristupa pri kojem ekipa određuje optimalnu kombinaciju kemoterapije i kirurškog zahvata", dodao je, prema priopćenju objavljenom prigodom 43. godišnje konferencije Američkog udruženja za kliničku onkologiju (ASCP) koja se održava u Chicagu do 5. lipnja.

I do 50 posto osoba u svijetu kojima je dijagnosticiran karcionom debelog crijeva razviju metastaze na jetri.

Sadašnji standardni tretman je kirurško odstranjivanje metastaza kada je to moguće. Ali ponovna pojava tumora je česta i samo 30 do 35 posto bolesnika koji su imali metastaze jetre preživi pet godina nakon kirurške intervencije.

Ovo istraživanje je izvedeno između 2000. i 2004. na 303 pacijenta karcinoma debelog crijeva s metastazama na jetri.

Polovica bolesnika (151) je ponovno podvrgnuto kemoterapiji kako bi se reducirale metastaze na jetri prije kirurške intervencije nakon koje opet slijedi kemoterapija.

Druga polovica (152) je podvrgnuta samo kirurškoj intervenciji. Nakon praćena tijekom 4 godine, 42,9 posto pacijenata koji su liječeni kombiniranim tretmanom nisu imali recidiv tumora jetre, premu 33,2 posto pacijenata iz druge skupine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene