Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kemikalije iz boja za kosu mogu izazvati alergije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mnoge kemikalije iz boja za kosu koje se danas koriste mogući su uzrok iritacija kože i alergija, rezultati su istraživanja Znanstvenog odbora za proizvode široke potrošnje (SCCP) koje je objavila Europska komisija.

Osobe koje su osjetljive na neku kemikaliju iz boje za kosu mogu razviti alergiju kože na tu tvar.

Pročitajte i ovo Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok Debljina Traje javno savjetovanje Akcijski plan protiv bolesti koja prijeti trećini građana: "Često sve počinje od najranije životne dobi"

Međutim, radi potpune procjene sigurnosti navoda iz memoranduma kojega je predstavio SCCP potrebno je uzeti u obzir učestalost korištenja, količine koje se koriste, broj pogođenih osoba, tipove i težinu iritacija, kaže se u priopćenju EK.

Danas je malo sustavnih podataka o alergijama među osobama koje boje kosu.

Međutim, s obzirom na veliki porast broja proizvoda za bojenje kose u posljednjih 10 godina, te spuštanja dobne granice kada se ti proizvodi počinju koristiti, izvješće upozorava na mogući problem za zdravlje potrošača.

Europska je komisija svjesna problema i već se 2003. godine usuglasila s državama članicama o strategiji stvaranja liste tvari iz boja za kosu koje ne smiju biti korištene u EU.

Na temelju memoranduma SCCP-a, Komisija će sada proširiti svoju procjenu kako bi umanjila moguće rizike alergijskih reakcija koje uzrokuju boje za kosu.

"Zadatak znanstvenog odbora je privući pozornost Europske komisije na moguće sigurnosne probleme. Komisija će slijediti znanstveni savjet i brzo raditi kako bi se izvršila daljnja procjena", kazala je europska povjerenica za zaštitu potrošača Meglena Kuneva.

Europski povjerenik za zdravstvo Markos Kyprianou je istaknuo kako su boje za kosu među najpopularnijim estetskim proizvodima u Europi.

"S obzirom na otkrića u ovom izvješću i na povećanu upotrebu boja za kosu u posljednjih nekoliko godina, potrebna nam je duboka procjena raširenosti alergija među stanovništvom", kazao je Kyprianou.

SCCP je napravio popis od 46 kemikalija iz boja za kosu koje izazivaju reakcije.

Memorandum privlači pozornost Komisije na činjenicu da 10 od 46 kemikalija izaziva izrazito jake reakcije, 13 jake, a 4 umjerene.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene