Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U studiji objavljenoj u Environmental Health Perspective, znanstvenici Harvard School of Public Health, uočili su u urinu ispitanika koji su kroz tjedan dana pili vodu iz polikarbonatnih boca, povećanje kemikalije bisfenola A (BPA) u količini od dvije trećine.


Studija ovih autora je prva koja pokazuje da pijenje vode iz polikarbonatnih boca povećava udio BPA u urinu, pišu Vitamini.hr. U studiji je 77 sudionika (studenata sa Harvarda) kroz period od 7 dana pilo hladna pića iz ne-plastičnih boca u cilju smanjenja izlaganju BPA. Nakon 7 dana studenti su dobili polikarbonatne boce iz kojih su pili pića narednih 7 dana. Rezultati su pokazali da se u urinu ispitanika koncentracija BPA nakon pijenja iz polikarbonatnih boca povećala za 69 posto.  Znanstveni su priopćili kako očekuju da bi taj iznos mogao biti i veći slučaju zagrijavanja boca, kao što je slučaj sa dječjim flašicama.
 

Vezani članci Ryan Reynolds (Foto: Instagram) Jedan od najzgodnijih muškaraca svijeta spektakularno se našalio na svoj račun uz pomoć boce džina Okončana drama u Opuzenu (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) Okončana drama u Opuzenu: Muškarca koji je zapalio kuću i ozlijedio policajce spustili s krova