Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kancerogene tvari u igraćim kartama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tajvanski testovi pokazali su da gotovo polovina uzoraka igraćih karata, a većina je proizvedena u Kini, sadržava visoku razinu formaldehida.

Testovi na 55 uzoraka igraćih karata pokazali su da je njih 26
sadržavalo formaldehid, od 122,7 čestica na milijun (ppm) do 1.691 ppm, što je znatno više od tajvanskoga ograničenja od 75 ppm, objavilo je The Taipei Times na temelju podataka udruge potrošača.

Pročitajte i ovo Tjedan odmora vrijedan - 9 VELIKA AKCIJA Počeo Tjedan odmora vrijedan: Doznajte u kojim sve atrakcijama diljem Hrvatske možete uživati po znatno nižim cijenama Dubrovačke zidine - ulaznice - 4 IPAK POPUSTILI Napokon jeftinija ulaznica za dubrovačke zidine: Cijena je dosad bila čak četiri puta veća…

Od 26 problematičnih uzoraka njih 16, što je 61 posto, uvezeno je iz Kine. Kineske karte motor Brand imale su najvišu razinu formaldehida, pišu novine.

Potrošačka udruga objavila je da je formaldehid pronađen u tinti i ljepilu upotrebljenome za tiskanje.

Niske razine formaldehida mogu izazvati iritaciju kože, a visoke razine i rak.

Potrošačka udruga upozorava potrošače da se ne služe kartama koje snažno mirišu na kemikalije. Odrasli bi nakon igranja morali oprati ruke, a roditelji bi morali paziti da djeca ne grizu karte.

Udruga je to upozorenje izdala uoči kineske nove godine koja počinje u četvrtak. Za te jednotjedne proslave ljudi na Tajvanu, u Kini i Hong Kongu te u kineskim zajednicama diljem svijeta tradicionalno igraju poker s rodbinom i prijateljima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene