Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kalcij čuva od preeklampsije u trudnoći

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trudnice koje uzimaju kalcij smanjuju rizik od pojave preeklampsije, ali nadomjestak kalcija ne štiti od prijevremenog poroda ili rođenja mrtvog djeteta.

Dr. G.J.Hofmeyr i njegovi kolege proveli su studiju među 15.500 žena u kojoj su neke dobivale barem jedan gram kalcija dnevno tijekom trudnoće, a druge su primale placebo.

Pročitajte i ovo Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok Debljina Traje javno savjetovanje Akcijski plan protiv bolesti koja prijeti trećini građana: "Često sve počinje od najranije životne dobi"

Većina žena u drugoj skupini imala je mali rizik od komplikacija u trudnoći, ali su imale prehranu s niskom razinom kalcija.

U usporedbi sa skupinom koja je dobivala placebo, nadomjestak kalcija bio je povezan s nižim krvnim tlakom i manje slučajeva preeklamsije, objavljeno je u britanskom stručnom časopisu Journal of Obstetrics and Gynecology.

"Nadomjestak kalcija tijekom trudnoće za žene s nedostatkom tog minerala u prehrani nudi umjerenu korist za pojedine žene", zaključio je Hofmeyrov tim.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene