Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska liga protiv raka na današnjoj je konferenciji za novinare najavila početak informativno-edukativne akcije "Spriječite mučninu i povraćanje uzrokovane kemoterapijom", kako bi upozorila oboljele od karcinoma koji su na kemoterapiji da postoji niz djelotvornih lijekova protiv mučnina i povraćanja.


Tijekom akcije, koja traje do kraja godine, sustavno će se raditi na promociji materijala o lijekovima protiv povraćanja, koji će se distribuirati kroz 30 gradskih i županijskih ogranaka Lige, rekao je predsjednik Hrvatske lige protiv raka Damir Eljuga. Uz lijekove, predstavit će se niz drugih mjera koje pojedinci mogu provoditi sami, kao što je način prehrane, psihološka potpora i slično.

Vezani članci Ana Mari Ljutić s obitelji Četiri godine herojske borbe: "Ana Mari se cijelo vrijeme bori, za dan bez napada, dan bez boli, bez mučenja za udah. Svaki napad može biti koban" Boris Milinčić Mladi Kninjanin Boris vodi bitku za život: "U oči su nam rekli da će ubrzo umrijeti... Ali iz klinike u Turskoj kažu - operacija je ipak moguća"

U sklopu akcije organizirat će se okrugli stolovi, predavanja i medijski nastupi na tu temu.

Glavni tajnik Lige Rudolf Tomek rekao je kako postoji niz lijekova protiv povraćanja, a većina ih je besplatna. Procjenjuje se da se njima može uspješno kontrolirati 85 posto mučnina i povraćanja kod osoba koje dobivaju citostatike.

Prije dvadesetak godina nije bilo takvih lijekova, pa smo se u praksi često susretali s bolesnicima koji su zbog mučnina i povraćanja tijekom i poslije kemoterapije odbijali primati citostatike, upozorio je Eljuga.

U Hrvatskoj godišnje 20.000 osoba oboli od karcinoma, a više od 13.000 ih umire. Ranom primjenom kemoterapije veliki broj karcinoma je izliječiv, upozoravaju liječnici.