Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kako spriječiti mučninu i povraćanje uzrokovanu kemoterapijom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska liga protiv raka na današnjoj je konferenciji za novinare najavila početak informativno-edukativne akcije "Spriječite mučninu i povraćanje uzrokovane kemoterapijom", kako bi upozorila oboljele od karcinoma koji su na kemoterapiji da postoji niz djelotvornih lijekova protiv mučnina i povraćanja.

Tijekom akcije, koja traje do kraja godine, sustavno će se raditi na promociji materijala o lijekovima protiv povraćanja, koji će se distribuirati kroz 30 gradskih i županijskih ogranaka Lige, rekao je predsjednik Hrvatske lige protiv raka Damir Eljuga. Uz lijekove, predstavit će se niz drugih mjera koje pojedinci mogu provoditi sami, kao što je način prehrane, psihološka potpora i slično.

Pročitajte i ovo Borba protiv sarkoma, ilustracija - 1 Tumori koštanog tkiva Agresivan tumor koji napada i starije i mlade: Srpanj je mjesec posvećen oboljelima od sarkoma Izvrsni rezultati robotskog kirurškog sustava - 5 Veliki korak naprijed Operacije raka prostate pomoću robotske ruke: "Kamera se miče kako mi mičemo zjenice"

U sklopu akcije organizirat će se okrugli stolovi, predavanja i medijski nastupi na tu temu.

Glavni tajnik Lige Rudolf Tomek rekao je kako postoji niz lijekova protiv povraćanja, a većina ih je besplatna. Procjenjuje se da se njima može uspješno kontrolirati 85 posto mučnina i povraćanja kod osoba koje dobivaju citostatike.

Prije dvadesetak godina nije bilo takvih lijekova, pa smo se u praksi često susretali s bolesnicima koji su zbog mučnina i povraćanja tijekom i poslije kemoterapije odbijali primati citostatike, upozorio je Eljuga.

U Hrvatskoj godišnje 20.000 osoba oboli od karcinoma, a više od 13.000 ih umire. Ranom primjenom kemoterapije veliki broj karcinoma je izliječiv, upozoravaju liječnici.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene