Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rak dojke

Jedan mamografski pregled može spasiti život

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od svih onkoloških bolesti, naime, žene u Hrvatskoj najviše umiru od raka dojke, a svake godine oboli oko dvije i pol tisuće žena, a posljednjih godina bilježi se blagi porast novooboljelih.

Ipak, ne zbog galopirajućeg raka, nego zahvaljujući nacionalnom tzv. skrining programu ranog otkrivanja bolesti. Jedan mamografski pregled 63-godišnjoj Ljerki Jazbec spasio je život. Rak dojke otkriven je u ranom stadiju.

Pročitajte i ovo Ilustracija brojke u Hrvatskoj Zašto ne cijepimo djecu protiv raka? "Mladi su educirani, ali roditelji nisu dovoljno osviješteni" Papa objavio da ima upalu pluća još jedna upala Papa Franjo ne osjeća se dobro, pozvao sve na molitvu: "To je jedini put"

>> Obećavajuća formula za liječenje raka dojke

'Nisam ništa sama napipala, to je bilo duboko u meni, u kostima, prema plućima', objasnila nam je Ljerka. Od svih mogućih karcinoma žene najviše ubija rak dojke. Devetsto ih umre svake godine, a broj umrlih mogao bi biti manji. 'Što se u ranijem stadiju bolest otkrije to je bolje izlječenje i bolje preživljenje bolesnica, znači mortalitet je manji', kaže doc. dr. Ariana Znaor.

Problem i za mlade osobe

Samopregled dojke je važan, ali nikako dovoljan. Ni mamografija nije sto posto sigurna. Žele li miran san zdrave žene trebale bi nakon četrdesete liječniku, i to svake godine. 'Danas sa spuštanjem karcinoma na niže, mlađe dobi i probleme vezane uz kontracepciju i stil života potrebno je da se i mlađe djevojke počnu pregledavati, pa ja preporučam poslije 25. godine', ističe prof. Ivan Drinković iz Hrvatskog senološkog društva.

S programom nacionalnog skrininga rak dojke otkriva se sve ranije, ali mnoge žene ipak ne mare. Najslabiji odaziv pregledima je na splitskom području, najrevnije su Međimurke. 'Sad je u Hrvatskoj odziv oko 60 posto, 58 posto, može se očekivati smanjenje stope smrtnosti za 20-ak posto', dodaje Boris Brkljačić, isto tako član Hrvatskog senološkog društva.

Žena koja je bolest doživjela i preživjela poručuje ženama. 'Žene lijepo vas molim, odazovite se i vi i vaša djeca i obitelji, jer to se ne dešava drugima, to se dešava vama', zaključila je naša sugovornica Ljerka s početka priče.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene