Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hormonska nadomjesna terapija povezana s gubitkom sluha

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Korištenje hormonske nadomjesne terapije i to kombinacije estrogena i progesterona povećava rizik od gubitka sluha, objavljeno je u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

U studiju je uključeno 124 postmenopauzalnih žena u dobi od 60 do 86 godina. Sudionice su primale hormonsku nadomjesnu terapiju, kombinaciju estrogena i progesterona, samo estrogen ili su bile bez nadomjesne terapije. 

Pročitajte i ovo Asja Peterson i Marina Kovačev Sve dobre i loše strane Period života koji je još uvijek – tabu-tema: "Kao da me odjednom netko primi za vrat i davi me. Znoj me oblio, strašno!" Grafički prikaz kako Uljanik uspijeva proizvesti brod s gubicima umjesto zarade (Foto: Dnevnik.hr) ANALIZA DNEVNIKA NOVE TV Ovo su korijeni problema: Kako je Uljanik izgradio supermoderni brod vrijedan 100 milijuna eura i pritom ostvario – gubitak

U grupi žena koje su primale kombinaciju estrogena i progesterona zabilježen je slabiji sluh. Problem je vjerojatno u području unutrašnjeg uha i u nekim područjima mozga u kojima se stvarno "čuje".

Međutim, istraživači su objavili kako zbog relativno malog broja ispitanica ne treba prerano donositi zaključke. Radi se o zapažanjima koja treba uvažiti, te ustanoviti je li pojava gubitka sluha reverzibilna nakon prestanka uzimanja kombinirane hormonske nadomjesne terapije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene