Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Korištenje hormonske nadomjesne terapije i to kombinacije estrogena i progesterona povećava rizik od gubitka sluha, objavljeno je u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.


U studiju je uključeno 124 postmenopauzalnih žena u dobi od 60 do 86 godina. Sudionice su primale hormonsku nadomjesnu terapiju, kombinaciju estrogena i progesterona, samo estrogen ili su bile bez nadomjesne terapije. 

Vezani članci Sanja Doležal, Salome, Karmela Vukov Colić, Arijana Čulina (Foto: Mare Milin) Hit mjuzikl "Menopauza" publici šalje pjesmu za kraj karantene: "Ne možeš ih izbjeći, možeš im se smijati" Djeca s umjetnom pužnicom Dirljive reakcije djece koja prvi put čuju glas svojih roditelja uljepšat će vam dan

U grupi žena koje su primale kombinaciju estrogena i progesterona zabilježen je slabiji sluh. Problem je vjerojatno u području unutrašnjeg uha i u nekim područjima mozga u kojima se stvarno "čuje".

Međutim, istraživači su objavili kako zbog relativno malog broja ispitanica ne treba prerano donositi zaključke. Radi se o zapažanjima koja treba uvažiti, te ustanoviti je li pojava gubitka sluha reverzibilna nakon prestanka uzimanja kombinirane hormonske nadomjesne terapije.