Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stigma menopauze

Mnoge žene trpe u tišini, neke su odlučile progovoriti: "Kad vas to iz nožnog palca udari u lice, diže se iz mrtvih"

Aktualno Galerija Stigma menopauze - 1 Stigma menopauze - 1 Foto: DNEVNIK.hr Stigma menopauze - 2 Stigma menopauze - 2 Foto: DNEVNIK.hr Stigma menopauze - 3 Stigma menopauze - 3 Foto: DNEVNIK.hr Stigma menopauze - 4 Stigma menopauze - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Jadranka Galerija 1/5 >>
Nesanica, valunzi, promjene težine, poremećaji raspoloženja samo su neki od simptoma s kojima se bore žene u menopauzi. Prekinuti šutnju i skinuti stigmu s tog životnog razdoblja svake žene odlučile su brojne Hrvatice na konferenciji koja se bavila ovom temom. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV

"Katastrofa, valunzi i ostalo, vi počnete spavati i kad vas to iz nožnog palca udari u lice, diže se iz mrtvih, evo, to vam mogu reći", kazala je Jadranka.

"Ja sam dobila migrene recimo koje su vrlo teške, ali onda morate biti na tabletama, morate funkcionirati, morate raditi. Mislim da bi ženama trebala podrška u tom razdoblju", rekla je Sanja.

Podrška i glas onih koje možda još trpe u tišini odlučila je biti Alenka Ostrihon iz Zagreba. Također se bori s hormonalnim promjenama, no potencijalnu slabost pretvorila je u jakost te je odlučila biti pokretačica promjene - javno govoriti o tabuu menopauze, s naglaskom na poslovno okruženje.

"Jako je važno da počnemo razgovarati, jako je važno da i same žene bi trebale znati što imaju, kakva prava i što im se događa da mogu potražiti liječničku pomoć te da je sasvim u redu od svojih poslodavaca potražiti pomoć", kaže Ostrihon.

Menopauza je proces koji se događa zbog promjena u janicima. Oni su organ koji u tijelu najbrže stari, a posljedica su hormonalne promjene koje dovode do raznih simptoma.

"Žene češće govore o nekim simptomima kao što su valunzi, vrućine, nesanice, promjene raspoloženja, a kod nekih žena više je izraženo, ali se manje govori o anksioznosti, depresii, seksualnoj disfunkciji", objasnila je Marina Šprem Goldštajn, ginekologinja i predsjednica Hrvatskog društva za menopauzu.

Pročitajte i ovo Uhićenje Razbijeno zločinačko udruženje VIDEO Policija objavila snimku: Pogledajte kako je izgledala akcija u kojoj je pao i poznati poduzetnik

Menopauza u poslovnom okruženju tema je konferencije čiji cilj je osviješćivanje poslodavaca, ali i razmjena internacionalnih iskustava. Naime Ujedinjeno Kraljevstvo je nakon godina tabua došao do toga da žene na radnom mjestu imaju i formalnu podršku.

"Poslodavci dopuštaju uzimanje neplaćenih slobodnih dana ako netko treba ići doktoru ili su vrlo fleksibilni oko njihovih radnih sati, neki poslodavci čak imaju i doktora na radnom mjestu", rekla je poduzetnica Deborah Garlick.

U Hrvatskoj žena može dobiti bolovanje do tri dana, ali i duže za probleme reproduktivnog zdravlja. Tu je i Centar za menopauzu u Zagrebu kao adresa pomoći. Zakonodavna i zdravstvena podrška je tu, no stigma menopauze ipak postoji.

"Žene upravo zbog takvih nekakvih simptoma koje imaju vrlo često su stigmatizirane, diskriminizirane ili viktimizirane na tržištu rada za nešto što je posredno ili neposredno povezano sa menopauzom", rekla je Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Pročitajte i ovo Davor Mitrović, glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku Deset okrivljenika Osječki sud donio odluku o osumnjičenicima za trgovanje drogom: "Svima je određen istražni zatvor, ali..."

Skidanje stigme, podrška poslodavaca, ali i zajednice u cjelini put su ka razumijevanju i suosjećanju sa ženama u menopauzi koje čine velik dio radno aktivne populacije.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene