Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kratko vrijeme prilagodbe

HLJK: Ljekarnici dovedeni na rub opstanka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ljekarnici su zbog posljednjih odluka o naplaćivanju pariticipacije i uvođenju šestomjesečnih recepata, kao i zbog novog Pravilnika o ortopedskim pomagalalima te zbog nove Liste lijekova, dovedeni do ruba opstanka, a Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi ne reagira na zahtjeve za razgovor o problemima, izjavio je predsjednik Hrvatske ljekarničke komore Mate Portolan.

'Nezadovoljstvo farmaceuta sve je veće, a opći dojam je da nikada nije bilo teže raditi u ljekarništvu kao u posljednjih nekoliko mjeseci', izjavio je Portolan novinarima te dodao da je HLJK podržala zdravstvenu reformu smatrajući je nužnom te je bila spremna na dogovor o svim problemima koji se pojave.

Pročitajte i ovo Ilustracija Poražavajući podaci Većina zaposlenih u Hrvatskoj razmišlja o dodatnom poslu: "Troškovi života predstavljaju značajan izazov za mnoge radnike i njihove obitelji" Slika nije dostupna HZZO ljekarnama duguje više od 800 milijuna kuna

Provedba donesenih odluka uzrokovala je, međutim, farmaceutima velike poteškoće u radu zbog izostanka prijelaznog razdoblja i kratkog vremena za prilagodbu novim mjerama, nedorečenih pravilnika i naputaka koji se stalno mijenjaju te zbog dodatnih administativnih troškova koje im za dodatni posao nitko ne želi platiti.

Portolan navodi da će primjenom nove Liste lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje od 17. ožujka, ljekarne štoviše biti na gubitku, jer će u prosjeku izgubiti između 15 i 17 tisuća kuna po ljekarni. Većina ljekarni, naime, posebice one u manjim mjestima, posjeduju zalihe lijekova za 25 do 30 dana, koje su kupili po starim cijenama koje su bile više za oko 12 posto.

Dio troškova pristali su preuzeti proizvođači, poput Belupa, Krke i Leka, pa iz HLJK poručuju da bi i HZZO trebao, prema Zakonu o obveznim odnosima, pronaći način da nadoknadi dio štete.

Farmaceuti se, među ostalim, žale i na opsežnu 'papirologiju' koju moraju obavljati prilikom naplate participacije, pa se u ljekarnama stvaraju sve duži redovi. Problem je i nedorečeni Pravilnik koji uređuje uvođenje 6-mjesečnih recepata, jer svakodnevno iz HZZO-a dolaze novi napuci sa izmjena i dopunama potrebnih postupaka.

Portolan ističe kako se sve dodatne usluge koje su ljekarnici dužni obavljati u zemljama EU i dodatno plaćaju, a HZZO je u ovoj godini ljekarničku naknadu povećao za svega tri lipe, što izaziva veliko nezadovoljstvo.

Naknada ljekarnicima tako je u prva dva mjeseca ove godine iznosila 200 tisuća kuna za naplaćenih 15 milijuna kuna pariticipacije, dok obiteljski liječnici za četiri milijuna kuna prikupljenih naplatom pariticipacije primaju mjesečno 1.500 kuna administrativnih troškova.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene