Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najzloćudniji tumor

Godišnje u Hrvatskoj od raka dojke umire 900 žena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj 2.500 žena na godinu oboli, a 900 umre od raka dojke. Najzloćudniji je to tumor koji pogađa žensku populaciju.

Ranim otkrivanjem i prevencijom taj se broj može smanjiti. Stoga ne čudi interes za pregled mobilnim mamografom danas u Rijeci. Vanja Jurković je jedna od pedesetak žena koje su danas obavile pregled pokretnim mamografom. 'Prolazile smo mama i ja ovuda i baš smo naletjele i odlučile smo kad sam već tu da idem ovdje', rekla je Vanja. Vanjinoj majci ovo nije prvi ovakav pregled.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prevencija raka dojke: Otkriveno 464 karcinoma Slika nije dostupna Rak dojke izlječiv pravovremenom hormonskom terapijom

'Preporučam stvarno svakoj ženi, jer za tih pet minuta može spasiti život i sebi i svojima napraviti veliku, veliku, najveću uslugu', rekla je Ružica Grčević. Marjana Jakopović u pet godina koliko radi ovaj posao nagledala se svakakvih dijagnoza. 'Od najboljih do najlošijih, od potpuno zdravih žena do onih koje nažalost danas više nisu sa nama', rekla je Jakopović. Ipak, svoj posao ne bi mijenjala.

Među 2.500 žena koje na godinu u Hrvatskoj obole od raka dojke je i Karla. Nakon operacije i terapija prije tri godine pridružila se udruzi koja pomaže oboljelim ženama. 'To je moje iskustvo, to je bilo samo moje iskustvo, no, tako da je to bolje, i čujte mi imamo vremena', rekla je Karla Klauzberger. Zastrašujuće brojke od 2.500 oboljelih i 900 umrlih žena na godinu dovoljan su razlog za preventivan pregled.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene