Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Glazba može pomoći u oporavku nakon moždanog udara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slušanje glazbe u ranoj fazi oporavka od moždanog udara kod pacijenata može znatno utjecati na poboljšanje njihova općeg zdravstvenog stanja, ustvrdila je skupina finskih znanstvenika sa Sveučilišta u Helsinkiju.

Teppo Sarkamo koji je vodio istraživanje, ustanovio je da su se pacijenti kojima je svakodnevno nekoliko sati puštana glazba puno bolje oporavljali od onih kojima se čitalo ili onih kojima se nije uopće čitalo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vozila ju policija Djevojčica nakon moždanog udara spašena u posljednji čas Slika nije dostupna Borba za život 9-godišnja djevojčica i dalje kritično, uzrok krvarenja na mozgu urođena mana

U skupini koja se oporavljala uz glazbu, zamijećeno je znatno
poboljšanje pamćenja, a istodobno i poboljšanje u njihovoj sposobnosti zadržavanja pažnje, te im je opće mentalno stanje bilo puno bolje nego kod ostalih pacijenata.

U istraživanju čije su rezultate finski stručnjaci objavili u
časopisu Brain, sudjelovalo je 60 pacijenata.

Prof. Sarkamo predložio je da slušanje glazbe tijekom oporavka pacijenata koji su imali moždani udar postane dodatan oblik terapije, koji, kako je istaknuo, nije skup i jednostavno ga je provoditi.

Pacijenti u glazbenoj grupi mogli su odabrati vrstu glazbe koja im se sviđa i koju će slušati tijekom boravka u bolnici. Istodobno su svi pacijenti sudjelovali u uobičajenom rehabilitacijskom procesu. Nakon tri mjeseca njihova se sposobnost pamćenja poboljšala za čak 60 posto u odnosu na skupinu kojoj se čitalo, kod njih je poboljšanje iznosilo 18 posto. Fokusirana pozornost u glazbenoj je grupi poboljšana za 17 posto, a u grupi kojoj se čitalo nije bilo pomaka nabolje.

Poznato je da se nakon moždanog udara kod većine pacijenata jave problemi s pokretljivošću i kognitivnim sposobnostima, poput zadržavanja pozornosti i pamćenja. Dr. Sarkamo je objasnio kako je zajedno sa suradnicima u svojem istraživanju iskoristio prvih nekoliko tjedana nakon moždanog udara, kada pacijenti oko tri četvrtine vremena provode uglavnom u sobama i neaktivni su.

"Naše je istraživanje pokazalo da je upravo ovo razdoblje ključno za poboljšanje pacijentova zdravstvenog stanja uz pomoć glazbe". Prof. Sarkamo je također kazao kako je potrebno provesti daljnja istraživanja da bi se studija potvrdila te kako uvijek postoji mogućnost da glazbena terapija ne djeluje kod svih pacijenata.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene