Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kombinacija terapije svijetlećim diodama i ekstraktom zelenog čaja mnogo uspješnije uklanja bore na licu nego konvencionalne terapije, tvrde njemački istraživači.


Kombinacija svijetlećih dioda (LED) i losiona izrađena od ekstrakta zelenog čaja djeluje deset puta brže nego sličan tretman bora koji se provodi samo svijetlećim diodama, objavio je časopis Crystal Growth and Design. Istraživači Andrei Sommer i Dan Zhu više od 40 godina primjenjuju fototerapiju za zacjeljivanje rana pacijenata.

Vezani članci Slika nije dostupna Mršavite uz tri šalice zelenog čaja i 'junk-food' Slika nije dostupna Zeleni čaj za sportaše

No izlaganjem snažnoj fototerapiji stvaraju se visoke razine reaktivnih spojeva kisika koji može oštetiti stanice. Pokušavajući ublažiti taj učinak, znanstvenici su kombinirali fototerapiju sa snažnim antioksidansom iz ekstrakta zelenog čaja. Kad su primijenili taj tretman za smanjivanje bora na licu, primijetili su da djeluje deset puta brže od same fototerapije. Dvojica znanstvenika kažu da bi njihovo otkriće moglo biti temelj za 'uspješan program pomlađivanja lica' i pridonijeti novim otkrićima o djelovanju reaktivnih spojeva kisika na starenje stanice. (Hina)