Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Cameron Mott je u trećoj godini počela dobivati i desetak epileptičnih napada dnevno. Nakon tri godine neprestanih napada njezin kongnitivni razvoj je usporen, a djevojčica je jedva govorila.


Nakon tri godine testiranja liječnici su ustanovili da postoji samo jedan način na koji Cameron može imati koliko-toliko normalno djetinjstvo te je podvrgnuta radikalnom kirurškom zahvatu, koji se naziva hemisferektomija i u kojem joj je odstranjeno pola mozga.

Vezani članci Papa Franjo Potvrdio glasnogovornik Vatikana: Papa Franjo u bolnici, danas ide na operaciju Indijac operirao gotovo dva kilograma težak tumor na mozgu (Foto: AFP) - 3 Operiran rekordno veliki tumor na mozgu: ''Bio je izbočen kao da pacijent ima dvije glave''

'Bilo je zastrašujuće zato jer ne možete zamisliti svoje dijete nakon takvog zahvata', kaže njezina majka Shelly. 'Jednostavno nismo mogli vjerovati da će to biti isto dijete'.

Koliko god operacija bila teška za njih, bio je to jedini način da preživi jer je desna strana njezinog mozga postepeno propadala i zbog tog bi stanja, koje se naziva Rasmussenov sindrom, Cameron na kraju umrla.

Kad je ima šest godina, operacija je obavljena u slavnoj bolnici John Hopkins u Baltimoreu. Trajala je sedam sati, a nakon nje je Cameron imobilizirana jer su se liječnici bojali da bi je i najmanji pokret mogao stajati života.

Kako joj je bila uklonjena čitava desna strana mozga, liječnici su znali da će joj kad se probudi lijeva strana tijela biti oduzeta, ali nisu imali ni najblažu predodžbu o nuspojavama.

Unatoč tome liječnici su očekivali najbolje zbog čudesne sposobnosti dječjeg tijela da kompenzira veliki broj stvari koje mu se mogu dogoditi. 'Rado operiramo djecu zbog sposobnosti prilagođavanja – kada strana mozga koja nije uklonjena preuzme kontrolu nad funkcijama kojima je upravljala oboljela stana mozga', rekao je jedan od liječnika koji su operirali Cameron.

Osim što lagano šepa na lijevu nogu, Cameron danas živi gotovo normalno djetinjstvo. A sve zahvaljujući napretku medicinskih tehnologija koje omogućavaju takve vrste operacija. Cameron danas ima sasvim normalne dječje snove, a njezin je san da postane balerina kod odraste.