Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Smanjenje povišenog krvnog tlaka može prepoloviti broj pacijenata oboljelih od Alzheimerove bolesti, objavili su nedavno australski znanstvenici na temelju opsežnih istraživanja.


Poznato je da povišeni krvni tlak povećava opasnost od kardiovaskularnih bolesti, no u poznijim godinama života on utječe i na razvoj demencije, smatra Michael Valenzuela sa Sveučilišta New South Wales.

Vezani članci Slika nije dostupna Orasi smanjuju krvni tlak Slika nije dostupna Čokolada snižava tlak

'Mislim da postoji temeljna veza između Alzheimera i kardiovaskularnih bolesti. Povišeni krvni tlak smanjuje dotok krvi u dijelove mozga povezane s pamćenjem. Svako smanjenje dotoka krvi negativno je za moždane stanice. One tada nemaju dovoljno hrane ili sposobnosti da uklone štetne tvari', ističe Valenzuela. Smanjenje dotoka krvi može izazvati pucanja u tankim krvnim žilama hipokampusa, dijela mozga odgovornog za pamćenje, a što dovodi do 'mikrokrvarenja koje može potaknuti Alzheimerov proces'.

Velenzuela je proučio istraživanja demencije provedena zadnjih deset godina, a napose studiju na uzroku od 4,500 osoba starijih od 60 godina koji su imali povišeni krvni tlak. Uočio je da je učestalost Alzheimerove bolesti u poznijoj dobi prepolovljena u osoba koje uzimaju lijekove protiv povišenog krvnog tlaka. 'Vjerujem da bi se djelotvornijem liječenjem povišenog krvnog tlaka mogao postići odgovarajući pad demencije', smatra Velenzuela.