Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Čišćenje organizma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon prejedanja tijekom blagdana organizmu je potrebno priuštiti predah od mnoštva preslanih, premasnih i preslatkih namirnica. Šokove koje smo sami sebi priuštili tijekom blagdanskih gozbi sada je potrebno ublažiti.

Sol zadržava vodu u organizmu i stoga se, nakon unošenja obilja slane hrane, možemo osjećati naduto. Alkohol i kava pak mogu uzrokovati dehidraciju. Kako biste svoje tijelo oslobodili od nagomilanih toksina, potrebno je piti osam čaša vode na dan, piše Vjesnik.

Pročitajte i ovo Papa Franjo predvodi misu za Veliki Petak - 1 Pati od respiratornih problema Papa Franjo na misu stigao u invalidskim kolicima: Nije mogao obred započeti na uobičajen način Josip Džaja i Domagoj Mikić, reporter Dnevnika Nove TV Važni savjeti O stanju na cestama uoči uskrsnog vikenda: Policija upozorila građane

No to, naravno, nije dovoljno. Organizam vapi i za vitaminima i mineralima. Stoga nije naodmet dati si truda i nekoliko dana piti voćne i povrtne sokove. Ujutro treba piti sokove od iscijeđena voća, a popodne sokove od povrća. 

Nakon nove godine treba jesti laganiju hranu, te juhe. Umjesto kobasica, čvaraka, odojka i sličnih mesnih proizvoda za oporavak je dobro pripremiti obrok od soje i povrća. Tome treba pridodati veliku zdjelu svježe salate. Odabirite namirnice koje u sebi sadrže dosta vode poput svježih krastavaca, celera, zelene salate i kelja. Grejp je odličan stimulans metabolizma, grožđe je bogato potazijem koji je dobar za normalan rad bubrega. 

Izbjegavajte kavu i alkohol, crveno meso i mliječne proizvode.
Prva dva dana detoksikacije ujutro treba prije svega popiti čašu tople vode s iscijeđenim limunom i mrvicom praha od čili papričice. Napitku se mogu dodati i dvije žličice javorova sirupa. Limun je vrlo dobar za čišćenje organizma. Čili papričica djeluje protuupalno, a javorov sirup daje slatkoću napitku. Za doručak iscijedite naranču, malo grejpa, dva do tri kolutića ananasa, te šačicu malina. 

Drugi izbor je napitak od jednoga grejpa, te tri jabuke, koje su dobre za probavu. Tome dodajte malo cimeta i đumbira koji će smiriti želudac. Oni koji imaju problema sa želucem mogu sokove razrijediti s vodom kako ih ne bi mučila kiselina. 

Popodne napravite sok od nekoliko mrkvica koji su odlični antioksidanti. Mrkvi dodajte malo peršina, pola svježeg krastavca, te pola repe koja je dobra za detoksikaciju jetre. Ako napitak želite zasladiti dodajte jednu manju jabuku. Drugo je rješenje da s dvije mrkve pomiješate četvrtinu krastavca, stabljiku celera i wakame alge. One su bogate vitaminom C, kalcijem i željezom. Osim laganije prehrane pazite i na to da spavate barem osam sati. 

Popodne, kada je to god moguće, odrijemajte barem dvadesetak minuta što će vam vratiti izgubljenu snagu. Blagdansko vrijeme mnogi su proveli sjedeći uz iće i piće, stoga sada vodite računa o fizičkoj aktivnosti. Prošećite u prirodi, te se umjesto na kavici s prijateljima nađite i šećite.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene