Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neraskidiva veza

Znate li kome djeca vjeruju više nego braći i sestrama?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Djeca suočena s životnim teškoćama poput bolesti ili razvoda roditelja više vjeruju kućnim ljubimcima nego braći i sestrama, pokazalo je istraživanje koje prenosi BBC.

Psihijatar Matt Cassels sa sveučilišta Cambridge, koji je desetogodišnje istraživanje proveo na stotinu obitelji u Britaniji, kaže kako se premalo pažnje posvećuje značajnoj ulozi kućnih ljubimaca u emocijama mladih osoba.

Pročitajte i ovo Dijete s knjigom Festival knjiga "Pazi, knjiga!": Rastući trend ulaska u svijet čarolije razveselio i djecu i autore Chongqing U Kini pogubljen par Opak, okrutan i odvratan zločin: Nagovorila ljubavnika da ubije svoju djecu kako im ne bi bila prepreka u vezi

S obzirom na broj razvoda u SAD-u veća je vjerojatnost da će djeca živjeti s kućnim ljubimcem nego s vlastitim ocem, pokazuju istraživanja po kojima dvije trećine djece živi s očevima dok četiri od pet obitelji sa školskom djecom ima kućne ljubimce.

Cassels kaže kako su ljudi povezivali kućne ljubimce s dječjom igrom i nisu to razmatrali kao emotivni odnos.

Novi bizaran i zastrašujući trend širi se Facebookom - Čuvajte svoju djecu

Njegovo istraživanje pokazuje da djeca suočena s emotivnim teškoćama poput razvoda, bolesti ili nestabilnosti posebnu važnost daju ljubimcima.

"Ta djeca ne samo da se okreću ljubimcima po potporu kad su suočena s teškoćama nego to čine češće nego što se okreću vlastitoj braći ili sestrama. To se događa iako znaju da njihovi kućni ljubimci ne razumiju što im govore", kaže on.

Istraživanje sugerira i da djeca imaju čvršće veze s ljubimcima nego s vršnjacima.

Takvi odnosi, posebno kad se radi o vezi djevojčica i pasa, potiču društvenije ponašanje poput pomaganja, dijeljenja i suradnje.

Ljubimci imaju i terapeutski učinak jer igraju ulogu osobe koja sluša i suosjećajniji su u odnosu na zapisivanje problema u dnevnik, kaže znanstvenik. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene