Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tumačenje civilizacije

Znanstvenici otkrili najstarije otiske stopala u Europi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici su u britanskom Norfolku otkrili najstarije otiske ljudskih stopala u Europi i procjenjuje se da su stariji od 800 tisuća godina.

Pronađeni su otisci stopala dokaz najstarijih ljudi na sjeveru Europe, navodi se u radu objavljenom u znanstvenom časopisu Plos One.

Otisci stopala jedno su od najvažnijih otkrića ako ne i najvažnije na obalama Britanije, kazao je antropolog Nick Ashton iz Britanskog muzeja. 'To će promijeniti naše spoznaje o prvim ljudima u Britaniji i Europi', kazao je Ashton za BBC.

Otisci koji su prvi puta otkriveni u svibnju prošle godine tijekom oseke moguće pripadaju drevnoj obitelji, odraslom muškarcu i nekoliko mlađih muškaraca ili žena u potrazi za hranom.
Takva su otkrića vrlo rijetka. Od otkrivenih otisaka stopala starija su samo tri para i sva tri su u Africi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Neobično objašnjenje Gost hotela probudio se usred noći i ostao u šoku: "Menadžer mi je sisao nožne prste!" Slika nije dostupna Judejska pustinja Povijesno otkriće u Izraelu: Pronađen 2000 godina star biblijski rukopis

VIDEO Djevojčica 'roni' kamene suze: Fenomen zbunio liječnike

Znanstvenici su tijekom dva tjedna trodimenzionalno snimali otiske a nakon toga pokrilo ih je more.
Pretpostavlja se da se radi o homo antecessoru za kojeg se zna da je živio u južnim dijelovima Europe i koji je stigao kopnenom vezom s Britanijom koja je postojala prije oko milijun godina.

Znanstvenici smatraju da je prije 500.000 godina u Britaniji živio homo heidelbergensis i da su se iz njih razvili rani neandertalci prije 400 tisuća godina.
Neandertalci su živjeli u Britaniji do prije 40 tisuća godina kada je stigao homo sapiens. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene