Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Živa je tekući metal od kojeg ljudi u pravilu zaziru i to s pravom, njezine pare i organski spojevi vrlo su otrovni. No, ima i onih koji taj strah smatraju iracionalnim.


Kako biste reagirali da vam netko sad kaže da ugrabite živu u goli dlan? Sigurno biste pomislili da je ta osoba poludjela, no direktor tvornice žive u Kirgistanu tvrdi kako je strah od žive jednostavno glupost.

Vezani članci Slika nije dostupna Veliki uspjeh hrvatskih učenika: Mladi umovi osvojili srebrnu i dvije brončane medalje na kemijskoj olimpijadi Blaženka Divjak (Foto: Pixsell, Žarko Bašić) Divjak o novostima u strukovnim školama: "Umjesto povijesti staklari bi, primjerice, učili povijest staklarstva"

Ne samo da on drži živu u dlanu, već je i stavlja u usta, s tim da je ne guta, već je ispljune. Iako njegova prezentacija pokazuje da živa neće naškoditi zdravlju ako je držite na dlanu, svakako niti za živu glavu ne treba tu supstancu trpati u usta!

Slovenski znanstvenici uspjeli što nikome nije pošlo za rukom

Strah od žive možda je preuveličan, ali oprez u svakom slučaju nije. Video je informativnog karaktera i nikako ne ponavljajte to kod kuće.

Tekuće srebro

Živa je poznata od davnih vremena, a ime je dobila od latinske riječi hydrargyrum što znači tekuće srebro. To je sjajni, srebrno bijeli metal.

Prvi pisani dokaz o živi potječe od Aristotela, a prema ostacima nađenim u egipatskim grobnicama pretpostavlja se da su već Egipćani u 6. stoljeću prije nove ere poznavali postupak dobivanja žive i njezinu sposobnost amalgiranja.

Od prvog stoljeća živa se počela upotrebljavati u medicinske svrhe, a Paracelsus je uveo liječenje sifilisa živom.

Pri sobnoj temperaturi je tekućina. Loše vodi toplinu i električnu struju. Stabilna je na zraku. Ne reagira s lužinama i većinom kiselina. Otapa se samo u oksidirajućim kiselinama.

Tekuća živa otapa mnoge metale dajući amalgame. Ovisno o količini otopljenog metala, amalgami mogu biti tekući ili čvrsti. Živine pare su vrlo otrovne.

Lako se resorbira čak i preko nepokrivenih dijelova kože. Imaju kronični kumulativni efekt. Organski spojevi žive, kao što je metil-živa, su također jaki otrovi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook