Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Veličanstven prizor vojske od terakote mogao bi postati još atraktivniji. Nakon 20 godina nastavljaju se iskapanja na jednom od najvećih arheoloških otkrića: muzeju prvog kineskog cara.


Arheolozi se nadaju da će otkriti još figura terakota vojnika i konja starih više od dvije tisuće godina. Do sada je otkriveno više od sedam tisuća figura u prirodnoj veličini, a niti jedan vojnik nema identične crte lica. Naime, oni su napravljeni po uzoru na carevu stvarnu vojsku i zakopani su s njim. Vojnike od terakote godišnje dođe vidjeti nekoliko stotina tisuća ljudi.

'Možemo vidjeti da su u jednoj jami dvije figure konja. Pretpostavljali smo da se one tu nalaze. Naravno, velika je mogućnost da ćemo naići na mnoge neriješene misterije', rekao je Cao Wei, zamjenik kustosa. Trenutačno kineski arheolozi rade na najvećoj rupi od 230 puta 63 metra. Mnogi se nadaju da će nove iskopine otkriti visoko rangiranog vojnog službenika. Do sada je pronađeno svega deset generala. Ovo su arheološko nalazište otkrili farmeri 1974. godine prilikom okopavanja polja.