Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Druga najveća vjetroelektrana na svijetu, koja može proizvesti električnu energiju dovoljnu za opskrbu pola milijuna kućanstava, otvorena je danas u moru nedaleko od istočne obale Engleske.


Ministar energije i poduzetništva Michael Fallon otvorio je vjetroelektranu Greater Gabbard snage 500 megavata uz obale Suffolka, zajednički projekt tvrtki SSE Plc i RWE Innogy vrijedan 2 milijarde dolara.

Vezani članci Britanski parlament (Foto: AFP) - 1 EU frustiran kaosom oko Brexita: ''Trebamo dobar razlog za novu odgodu. Teško je reći što bi to bilo'' Boris Johnson (Foto: AFP) - 3 Boris Johnson se drži svog plana i neće tražiti odgodu brexita

Velika Britanija sve više ulaže u tehnologiju vjetroelektrana kako bi smanjila ispuštanje stakleničkih plinova i do 2020. planira proizvoditi 18 gigavata struje iz energije vjetra.

>>Kraljica pripremila govor za Treći svjetski rat

Greater Gabbard ima 140 turbina koje je proizveo Siemens i očekuje se da će biti dvostruko veća kada se 2017. izgradi drugi dio vjetroelektrane.

Otvorena je samo mjesec dana nakon što je britanski premijer David Cameron pustio u pogon najveću vjetroelektranu na svijetu London Array snage 630 megavata, također uz jugoistočne obale Engleske. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook