Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vodeći arheolog ove ekspedicije i profesor Istraživačkog centra na slovenskoj Akademiji znanosti i umjetnosti, Ivan Šprajc iznimno je ponosan na svoj tim.


Na jugoistoku Meksika u dubinama neprohodnih džungli u koje ljudska noga nije odavno kročila, pronađeni su ostaci majanskih gradova. Vodeći arheolog ove ekspedicije i profesor Istraživačkog centra na slovenskoj Akademiji znanosti i umjetnosti, Ivan Šprajc iznimno je ponosan na svoj tim.

Otkriće koje bi moglo promijeniti povijest

Vezani članci El Castillo, hram posvećen majanskom božanstvu Kukulkanu u drevnom gradu Chicken Itza (Foto: Guliver/Thinkstock) Pronađen ulaz u podzemni svijet Maja? Počinje iskopavanje tajnog tunela ispod piramide Slika nije dostupna SVE OTKRIO SLOVENAC Spektakularno otkriće u džungli!

Proučavajući snimke snimljene iz zraka, još su u travnju uočili dva grada, Lagunitu i Tamchen, smještene na poluotoku Yucatanu.

Prema analizi onoga što su zatekli na terenu ovi su gradovi u svojoj punini zasjali u godinama između 600. i 1000. godine nove ere.

Na obje lokacije pronađene su brojne građevine, piramide i gradski trgovi. Jedna od pronađenih piramida visoka je čak 20 metara.

FOTO Arheolozi oduševljeni ovim otkrićem!

Pronađen je veliki zid s crtežima za koji se pretpostavlja da je dio velikih vrata koja pak su bila glavni ulaz u grad. Prema riječima arheologa Šprajca, svaki se grad proteže na površini većoj od 10 hektara, a pretpostavlja da bi mogli biti još veći.

Tim još uvijek nije započeo s iskapanjima, a njihovi se kolege već vesele onome što bi mogli otkriti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook