U Nacionalnom arhivu u Washingtonu može se pogledati više od stotinu potpisa poznatih ličnosti. Među dokumentima je i ona o sklapanju braka koji su potpisali Hitler i Eva Braun.


Staljinov potpis bio je energičan, Trumanov čitljiv, a Churchillov formalniji - autogrami tih povijesnih ličnosti govore mnogo o svojim autorima.

Vezani članci Izložba u čast 100. godišnjice rođenja Ede Murtića - 3 Izložba u čast 100. godišnjice rođenja Ede Murtića uskoro u Meštrovićevu paviljonu Jelena Pavičić Vukičević Jelena Pavičić Vukičević predala potpise: "Ovi vrijedni ljudi jamče sigurnost i stabilnost svih zagrebačkih projekata“

Njihovi autogrami, napisani na kraju Drugog svjetskog rata na programu jednog orkestralnog koncerta na margini Postdamske konferencije, moći će se pogledati od petka pa sve do siječnja 2015. u Nacionalnom arhivu u Washingtonu.

Arhiv je tim povodom iz svoje zbirke izvadio više od stotinu potpisa poznatih ličnosti, od prvog američkog predsjednika Georgea Washingtona do pjevača Michaela Jacksona.

Za samo 3,5 dolara kupio neprocjenjivo bogatstvo

Među njima je i dokument o sklapanju braka koji su Adolf Hitler i Eva Braun potpisali 29. travnja 1945., na dan kada su počinili samoubojstvo u Berlinu. Svjedoci su im bili Joseph Goebbels i Martin Bormann.

Izloženi će među ostalima biti i potpisi bivšeg američkog predsjednika Abrahama Lincolna i glumice Katharine Hepburn.

Povijesna zanimljivost je i poruka iz 1989. kojom Sadam Husein zahvaljuje američkom predsjedniku George W. Bushu na dobrim željama. Dvije godine poslije SAD je napao Irak zbog invazije na Kuvajt.

Izloženo će biti također automatsko nalivpero koje američkom predsjedniku Baracku Obami omogućuje da stavi svoj potpis na zakone kada se nalazi daleko od Washingtona, što njegovi kritičari oštro kritiziraju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook