Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Desetak jarko crvenih prometnih znakova u rumunjskom gradu Pecica upozorava vozače da budu oprezni jer 'pijani pješaci' leže uz i na cestama.


Dužnosnici u tom gradiću na zapadu zemlje, 20-ak kilometra udaljenom od mađarske granice, odlučili su štititi živote svojih građana velikim znakovima upozorenja na kojima, uz jasnu grafičku poruku, stoji i tekst: Oprez – Pijanci.

Vezani članci Nesreća Stravičan sudar na autocesti A1: U prometnoj nesreći poginule dvije osobe Ilustracija Pijan divljao po autocesti: Vozač srušio prometnu signalizaciju i nastavio voziti

Peter Antal, gradonačelnik Pecice, kaže da je na ideju došao nakon posjete jednom gradiću u Njemačkoj, gdje je vidio slične znakove.

Kaže da su se na taj korak odlučili nakon 'poražavajućih' stastistika o sigurnosti prometa u gradu od 13.000 stanovnika, gdje u velikom broju nesreća 'sudjeluju' pijani pješaci.

Tvrdi da je u tim nesrećama najmanja odgovornost vozača, koji ne mogu na vrijeme reagirati na pijance koji teturaju po cestama. 'Mi smo pogranični grad i veliki broj vozila neprestano tutnji našim cestama. Osim toga, imamo i vrlo živahan noćni život, a to dvoje nikako ne ide ruku pod ruku'.

'Morali smo se obratiti vozačima, jer kad pješaci dosegnu razinu 'zemlja-zemlja', oni nikako ne mogu kontrolirati svoje ponašanje u prometu', tvrdi gradonačelnik, koji naglašava da je posljednih godina bilo više nesreća sa smrtnim posljedicama u kojima su sudjelovali pijani pješaci.

'Razmišljali smo o raznim mogućnostima kako preokrenuti crnu statistiku i kao prvi korak smo uveli ove prometne znakove. Mi jednostavno moramo upozoriti vozače da moraju biti dodatno oprezniji', rekao je.

Opovrgava da bi ti znakovi mogli 'putnicima-namjernicima' poslati pogrešnu sliku o stanovnicima Pecice, koji smatraju da su ti znakovi zapravo – vrlo duhoviti.

No, suglasje gradonačelnika i sugrađana je bilo kratkog vijeka. Rumunjska je policija odlučila ukloniti svih dest znakova jer su – ilegalni.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju