Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na Crvenom planetu zalazak sunca daleko je od crvenog.


Mars je poznat i kao Crveni planet, ali zalasci sunca na njemu su plavi. NASA je, naime, nedavno objavila video koji prikazuje plavo porinuće Sunca koje je snimio istraživački rover Opportunity. Time lapse video nastao je nizanjem snimljenih fotografija, piše Daily Mail.

Vezani članci Jesen, ilustracija Je li ljeto zaista gotovo? Ovaj tjedan još koja zraka sunca, a onda opet nova promjena vremena Sunčan dan u Zagrebu, ilustracija - 2 Meteorologinja otkriva kakvo nas vrijeme čeka idućih dana: Temperature će ponovno rasti, ali jutra u jednoj regiji mogla bi i dalje biti prilično svježa

Planetani znanstvenik sa sveučilišta Leicester, John Bridges, upozorio je da kamere postavljene na rover možda ne presnose pravu sliku.

Stručnjaci o projektu 'Mars One': Osuđen je na propast

'Upečatljivo je koliko se sunce čini manjim nego ovdje na Zemlji. Ovakve fotografije mogu nas naučiti mnogo toga o atmosferi na Marsu', rekao je.

Gusta prašina u atmosferi flitrira crveno svjetlo sunca i zalasku daje plavu boju. A ovo nije prvi put da NASA pokazuje svijetu kako izgleda zalazak na Marsku. Duži video objavili su 2010. godine, a otkad je stigao na Mars rover je imao priliku gledati 3940 zalazaka.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook