Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Istragom je utvrđeno da su putnike i članove posada u opasnost doveli djelatnici kontrole zračne plovidbe.


He Chao, kineski pilot koji je prije mjesec dana u Šangaju spasio 439 života, nagrađen je s tri milijuna kuna. Novac su mu uručili čelnici zrakoplovne kompanije China Eastern Airlines za koju leti, a koji su daljnjih 600 tisuća kuna odlučili podijeliti i ostalom osoblju u zrakoplovu.

Vezani članci Srušio se avion u Pakistanu - 2 U bolnice u Karachiju stiglo 56 tijela iz stambene četvrti na koju se srušio putnički avion: "Pao je preko kuća..." Slika nije dostupna Kalifornija: Najmanje četiri osobe poginule pri padu zrakoplova na kuće

He Chao je 11. listopada tek koju minutu iza podneva izvanredno reagirao dok je upravljao Airbusom A320 te je dodao gas u trenutku kada je ugledao da se na pisti ispred njega nalazi kolega iz iste kompanije koji je svoj Airbus A330 upravo spustio.

Tako je uspio uhvatiti dovoljnu brzinu kako bi zrakoplov podigao na vrijeme, a simulacija koju su naknadno izradili članovi Kineske agencije za civilno zrakoplovstvo je otkrila da je fatalni sudar izbjegao za svega 19 metara.

Istragom je utvrđeno da su 413 putnika i 26 članova posada u smrtnu opasnost doveli pripadnici kontrole zračne plovidbe, zbog čega su dvojica djelatnika ostali bez dozvola za rad dok ih je još 13 kažnjeno.