Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imao istančan ukus

Otkrile ga kosti stare 500 godina: Evo što je radio kralj Richard III

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici su mjerili razinu izotopa uključujući kisik, stroncij, dušik i ugljik, a prema njihovim riječima ovakve analize posmrtnih ostataka jednako su točne kao i one rađene na živim ljudima.

Testovi provedeni na nedavno pronađenim posmrtnim ostacima kralja Richarda III, pokazali su da je srednjovjekovni monarh volio uživati u dobroj hrani kao i dobroj kapljici.

Pročitajte i ovo Ilustracija istražuju se detalji Na požarištu pronađene kosti nepoznate osobe, vlasnica kuće nije dojavila da gori Karlo III. Operirao prostatu Poznato stanje Karla III. nakon operacije: Camilla napustila bolnicu sa smješkom

BIOPSIJA POKAZALA: Mumija stara 5.300 godina ima neljudske gene

Prema rezultatima analize prije svega je obožavao jesti meso pauna, čaplje ali i labuda. Uživao je i u okusima dobrog vina, a njegovu je konzumaciju značajno povećao nakon što je postao kraljem Engleske, piše CNN.

Znanstvenici britanskog Geološkog instituta na njegovim su posmrtnim ostacima mjerili razinu izotopa uključujući kisik, stroncij, dušik i ugljik, a prema njihovim riječima ovakve analize posmrtnih ostataka jednako su točne kao i one rađene na živim ljudima.

Upravo ovakve analize omogućuju znanstvenicima i povjesničarima da pobliže upoznaju povijest kroz životni tijek svakog kralja.

Nije se znalo gdje je kraljevo tijelo sve dok ga nisu otkrili arheolozi sa sveučilišta u Leicesteru 2012. godine ispod parkirališta. Prepoznali su ga po zakrivljenoj kralješnici i ranama na glavi, a identificirali pomoću DNA.

VIDEO Evo što krije more blizu Dubrovnika

Analiza je također pokazala da se Richardsova prehrana drastično promijenila nakon njegove krunidbe 1483. godine.

Richard III., zloglasan kao makijavelistički grbavac iz Shakespeareove drame, bio je posljednji engleski monarh koji je poginuo u bitci na Bosworthskom polju kraj Leicestera 1485.

Njegovom je smrću prestala postojati dinastija Plantageneta koja je vladala tristo godina. Tom je bitkom okončana 30-godišnja borba za vlast nazvana Rat Ruža.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene