Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SENZACIONALNO OTKRIĆE

NEOBIČAN OBLIK GLAVE: Iskopana lubanja bogatašice iz 'mračnog doba'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oblik lubanje, koji pomalo podsjeća na oblik glave vanzemaljaca u davnoj povijesti je bio privilegija bogataša.

Lubanja žene iz aristokratske obitelji, za koju se pretpostavlja da datira iz prijelaznog doba, kojeg neki nazivaju i 'mračno doba' pronađena je u regiji Alsace u Francuskoj. Lubanja je pronađena u nekropoli u kojoj se nalazi 38 grobova koji datiraju još od kamenog doba.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna prosvjedi umjesto slavlja Proslava Dana Kanade u sjeni pronalaska dječjih grobnica: "Kanada se suočava sa svojom prošlošću“ Slika nije dostupna Policija istražuje slučaj Užas u Sloveniji: Prilikom rušenja krušne peći pronašli dječju lubanju: ''Ovdje živim 41 godinu i svih ovih godina nije se dogodilo ništa neobično''

>> VIDEO Lubanje iz Gruzije mijenjaju povijest čovječanstva!

Ostaci su pronađeni na području koje je poznato po plodnoj zemlji, a ostaci groblja prvi put su otkriveni 2011. godine. Groblje je jako dobro očuvano, a nastalo je između 4900. i 4750. godine prije Krista.

Osim ostataka dvadesetak kostura muškaraca, žena i djece pronađeni su i ostaci vaza, raznih alata i nakita. Arheolozi pretpostavljaju da u to ostaci jedne obitelji iz neolitskog doba.

Međutim, najviše pažnje privukla je lubanja žene, koja je pomalo deformirana i ima spljošteno čelo. Takav oblik glave, koji podsjeća na oblik glave vanzemaljaca, u davnoj povijesti je bio privilegija bogatih ljudi. Lubanja je stara oko 1650 godina.

Pored lubanje je pronađen i nakit, što je još jedna potvrda da se radi o pradavnoj pripadnici bogate obitelji. Arheolozi inače u grobovima pradavnih aristokrata redovito nalaze lubanje sličnih oblika, kao i nakit, te brončano posuđe.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene