Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nužno usklađivanje

Ne čestitajte prerano: U subotu ćemo do ponoći odbrojavati 10-9-8-7-6-5-4-3-2-1-1-sretna Nova!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Razlog tome je usklađivanje vremena sa sporijom rotacijom Zemlje.

Ukoliko se nalazite među onima što vole naglas odbrojavati do Nove godine, imajte na umu da će u subotu biti potrebno to učiniti ovako: 10-9-8-7-6-5-4-3-2-1-1-sretna Nova godina.

Pročitajte i ovo Ilustracija upaljen meteoalarm Stiže pogoršanje vremena, u nekim dijelovima Hrvatske padat će i - snijeg! Sunčan dan u Splitu Vremenska prognoza Pred nama je šarolik početak tjedna, barem što se tiče vremena: Meteorolog otkrio što nas čeka

Ne zezamo vas, umjesto: 00:00:00 nakon 23:59:59, u noći sa subote na nedjelju će se na satovima pojaviti 23:59:60, upravo iz tog razloga što se s 31. prosinca na 1. siječnja dodaje takozvana prijestupna sekunda.

Bit će to 27 put od 1972. godine do danas da se dodaje, a razlog tome je usklađivanje vremena sa sporijom rotacijom Zemlje. 

"Kako Zemlja uglavnom usporava svoju rotaciju, tako se pojavljuje razlika između stvarno opaženog trajanja dana odnosno noći, te službenog vremena koje je zasnovano na UTC vremenu.

Promjena brzine rotacije Zemlje nije jednolika, prijestupna se sekunda dodaje u nepravilnim razmacima, a predviđena je i mogućnost oduzimanja prijestupne sekunde", zabilježeno je i na Wikipediji.

Prijestupna sekunda je posljednji put dodana u lipnju 2015. godine, a za pojedine sisteme, stranice ili mreže uopće nije bezazlena jer se zbune.

Baš zato kako bi izbjegao privremeni krš i lom, Google je još prije nekoliko godina razvio poseban štos, pa od početka godine dodaje milisekunde u svoj sistemski sat kako bi s 23:59:00 prešao na 00:00:00 i pritome ostao usklađen s međunarodnim atomskim vremenom.

Prijestupna sekunda se najavljuje šest mjeseci unaprijed, a da je nužno o njoj voditi računa, govori podatak da bi kroz tisuću godina došlo do pomaka od otprilike sat vremena kada bi je zanemarili.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene