Grenlandski morski pas (FOTO: YouTube/Screenshot)
Grenlandski morski pas (FOTO: YouTube/Screenshot)

Grenlandski morski pas spolnu zrelost stječu tek nakon što ugase svjećice na torti pripremljenoj za 150. rođendan.


Grendlandski morski psi upravo su priznati kao uvjerljivo najdugovječniji kralježnjaci na Zemlji, objavili su znanstvenici predvođeni morskim biologom Juliusom Nielsenom sa sveučilišta u Kopenhagenu, a prenosi BBC.

Istraživači su analizirali lešine 28 ženki morskih pasa izvađenih iz mora između 2010. i 2013. godine te su se prilikom određivanja njihove dobi koristili metodom radioaktivnog ugljika.

Došli su do zaključka da je najstarija među njima imala otprilike 392 godine, što bi drugim riječima značilo da u moru i danas plivaju neke starije od Frana Krste Frankapana (rođen 1643.) jer su utvrdili da te psine mogu premašiti i 400. rođendan!

Stručni tim je također ustanovio da morski ti psi rastu samo centimetar na godinu što utječe na njihovu dugovječnost, odnosno da spolnu zrelost stječu u dobi oko 150 godina.

 "Znali smo da se bavimo neobičnim životinjama, ali mislim da su svi koji su sudjelovali u istraživanju ostali iznenađeni kad smo ustanovili koliko su morski psi doista stari". izjavio je Nielsen

Dosadašnji rekorder među kralježnjacima u dugovječnosti bio je grenlandski kit star 211 godina.

Priči treba dodati da i beskralježnjaci imaju kandidate za natjecanje u dugovječnosti, primjerice 507-godišnja školjka nazvana Ming nosi naslov najstarije životinje.

Grenlandski morski psi velike su životinje koje mogu biti duge do pet metara. Spori su plivači a može ih se naći u hladnim dubokim vodama Sjevernog Atlantika. (Hina/G.K.)