Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najhladnije mjesto na Zemlji jedno je selo na dalekom istoku Rusije. Ojmjakon drži rekord najhladnijeg mjesta na planeti s nevjerojatnih -71 stupanj Celzijev!


U Ojmjakonu prosječna temperatura u siječnju iznosi -50 stupnjeva, a najniža ikad zabilježena temperatura u tom selu bila je čak -71,2 stupnja. Mjesto se nalazi na 750 metara nadmorske visine, a dužina dana varira od svega 3 sata u prosincu do 21 sata tijekom ljeta.

Vezani članci Bikini u Sibiru Za njih nema zime: U bikinijima i donjem rublju istrčali na -39 stupnjeva kako bi proslavili rođendan Nemoguće je zamisliti tu hladnoću (FOTO: YouTube/Screenshot) Biste li se usudili skinuti na -60 °C i baciti u vodu? Ovoj je "kamikazi" luda ideja odmah prisjela

>> Hrvat iskusio život na -63

Selo ima oko 500 stanovnika, koji domove griju pećima na drva i ugljen, a pored kupaonice, mnogi domovi imaju i takozvane poljske WC-e. Hrane se ribom i mesom soba, u jedinoj trgovini koju imaju, mogu kupiti i neke druge namirnice, a povrće i voće jedu samo ako im ih netko donese, jer u selu ih ne mogu uzgajati.

Unatoč tome, među njima nema neuhranjenih. Liječnici to objašnjavaju činjenicom da unose dosta punomasnog kravljeg mlijeka. Djeca u školu ne idu tek kad temperatura padne ispod -52 stupnja, prenosi Daily Mail.

Najbliži veći grad je Jakutsk, koji je nešto topliji od Ojmjakona, ali je službeno najhladniji grad na svijetu.

Ojmjakon isto tako predstavlja i veliki temperaturni kontrast. U lipnju, srpnju i kolovozu temperatura zraka često je preko 30 stupnjeva.

Naziv 'ojmjakon' znači 'voda koja se ne ledi'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook