Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Meteor koji je u veljači privukao pažnju cijelog svijeta bio je težak čak 12.000 tona. Tu informaciju, ali i još mnoge druge otkrili su ruski znanstvenici.


Meteor koji je u veljači ove godine eksplodirao iznad ruskog grada Čeljabinska težio je oko 12.000 tona čime je postao najveće nebesko tijelo u posljednjih 100 godina koje je ušlo u Zemljinu atmosferu. Kretao se brzinom od 18,6 kilometara u sekundi, prije eksplozije je, na sreću, izgubio oko 76 posto mase, a u trenutku same eksplozije bio je 30 puta svjetliji od Sunca.

Vezani članci Znanstvenik Nenad Ban Vlada zasad bez komentara, a Nenad Ban tvrdi: "Situacija u Hrvatskoj je jako ozbiljna. Ovaj apel ne smije se politizirati" Liječnik u zaštitnoj opremi Odlučan apel liječnika i znanstvenika: ''Duboko smo zabrinuti zbog širenja pandemije, ovo su naše preporuke''

Sve to otkrili su nam znanstvenici u novom izdanju časopisa Nature.

>> Evo zašto bi nas eksplozija meteorita iznad Čeljabinska sve trebala zabrinuti

Do ovih zaključaka došli su proučavajući ogroman broj izvješća, izjava svjedoka te snimaka i fotografija. Sama eksplozija se dogodila, kažu znanstvenici s ruske Akademije znanosti, na oko 28 kilometara iznad površine Zemlje i to jačinom od 500 kilotona.

Uz sve ovo, došli su i do zaključka kako su šanse da se ovakvo što dogodi čak 10 puta veće no što se ranije vjerovalo. Prema jednom drugom izvješću, ovakve pojave možemo očekivati svakih 25 godina.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook