Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svijet u šoku

VIDEO Više od 1000 ozlijeđenih u Rusiji: Meteor je eksplodirao pri brzini od 54.000 km/h

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Serija eksplozija na nebu iznad Urala uzrokovala je jučer paniku u tri velika ruska grada. Radilo se o kiši meteora koja je zasula rusku regiju.

Pročitajte i ovo Prizori nakon eksplozije u elektrani Uzrok nepoznat VIDEO/FOTO Eksplozija u elektrani u Rusiji: Traga se za nestalima, 18 ljudi ozlijeđeno, troje u teškom stanju Ilustracija Regija Samara Eksplozija na mostu u Rusiji: Sumnja se na podmetnutu bombu, promet u blokadi

>> Rusi već prodaju dijelove meteorita! Evo koliko se zarađuje na njima!

Kiša meteora u Rusiji iznenadila je sve! Svjedoci su ispričali da su se kuće tresle, na prozorima su popucala stakla, a bile su prekinute i telefonske linije. Iako su se nakon neobičnih pojava odmah razvile razne teorije, pa i ona o NLO-ima, potvrđeno je da se radilo o meteoritima. Broj ozlijeđenih tijekom dana je neprestano rastao - popeo se na oko 1200, od kojih je 110 hospitalizirano, a dvoje je na intenzivnoj njezi.

Među ozlijeđenima je 159 djece, izvijestilo je ministarstvo za hitne slučajeve.

Oštećeno je oko 3000 zgrada, a područja na koja su pali meteoriti ogradili su vojnici odjeveni u zaštitna odjela, piše RT i dodaje kako je vojska, unatoč napisima da je meteor na komade raznijela ruska raketa, negirala bilo kakvu povezanost s padom meteorita.

Stručnjaci procjenjuju kako je meteor prije ulaska u Zemljinu atmosferu težio oko 10 tona, stoga se smatra da je bio od kamena, a ne od željeza. Prije nego je eksplodirao kretao se brzinom od oko 15 kilometara u sekundi, odnosno 54 tisuće kilometara na sat.

Ante Radonić, voditelj Planetarija u zagrebačkom Tehničkom muzeju, u Dnevniku Nove TV je izjavio kako se ovakav događaj nije mogao predvidjeti jer se radi o premalom tijelu za detekciju, pogotovo ako dolazi iz pravca Sunca, kao što je došao ovaj meteor.

Na internetu su navodno već na prodaji dijelovi meteorita.

  Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je ministarstvu da procijeni štetu koju su nanijeli meteoriti te da žrtvama pruže svu potrebnu pomoć. Rekao je kako je astronomski aspekt od iznimnog značaja jer bi analiza palog meteorita mogla spriječiti buduće incidente i unaprijed upozoriti građane

Rusko ministarstvo za hitne slučajeve odbacilo je navode da se radi o eksploziji ili padu vojnog zrakoplova.

Kiša meteora se vidjela iz nekoliko ruskih oblasti

Svjetlost se vidjela iz više ruskih oblasti, Čeljabinsku, Tjumenu i Sverdlovsku, republici Baškiriji i sjevernom Kazahstanu.

>> Otkriven dvije milijarde godina star meteorit s Marsa

Meteor se zabio u zid tvornice

Kako javlja tabloid Lifenews, a prenosi RT, pronađen je najmanje jedan komad palog objekta i to u Čeljabinsku. Prema prvim izvješćima, meteorit se zabio u zid pokraj tvornice cinka nakon čega su pale mobilne i internetske veze.

Svjedoci opisuju eksploziju,  veliki broj ozlijeđenih

Prema izjavama svjedoka eksplozija je bila toliko glasna da se u isto vrijeme činila i kao potres i kao udar groma, a na nebu su bili veliki tragovi dima. Neki su, piše RT, vidjeli goruće objekte kako padaju s neba.

Od jačine detonacije oštećene su zgrade u šest gradova. Evo snimke iz jedne od oštećenih zgrada:

Evakuacija stanovništva

Vojska je ubrzo otkrila šest metara veliki krater, nastao uslijed pada meteorita. Jedan od meteorita težio je 10 tona prije nego je ušao u zemljinu atmosferu, potvrdila je Ruska akademija znanosti.

Prije nego je pao na Zemlju, meteor je eksplodirao devet puta, počevši na visini od 55 kilometara iznad tla.

Vođa ruskih leberal-demokrata Vladimir Žirinovski istaknuo je kako Rusiju nisu zasuli meteoriti, već se radi o testiranju oružja koje provodi SAD. 'Kakvi meteoriti? Zar ste vi primitivno pleme? To SAD testira novo oružje iznad Rusije', rekao je Žirinovski.

A evo kako je pad metorita izgledao s različitih gledišta:

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene