Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Konkretna analiza

Evo zašto bi nas eksplozija meteorita iznad Čeljabinska sve trebala zabrinuti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Eksplozija iznad Čeljabinska zabrinula je znanstvenike. Čini se kako su takvi događaji češći nego što se dosad pretpostavljalo.

Najnovija analiza podataka eksplozije meteorita koji je protutnjao iznad područja Čeljabinska u Rusiji, u veljači ove godine, sugerira neke nove zabrinjavajuće stvari. Jedna od njih je i ta da je rizik od zračnih udara, koji nastaju prilikom eksplozije meteorita u atmosferi, znatno veći nego što se dosad vjerovalo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prije nego na Čeljabinsk 'Metorit pao na Srbiju, našao sam njegov dio!' Slika nije dostupna Tresnuo u Australiju Otkriveni tragovi asteroida koji je promijenio lice Zemlje

Udari meteora u Zemlju često se uspoređuju s nuklearnim oružjem u njihovoj snazi pa tako i eksplozije meteorita u atmosferi. No, meteoriti koji eksplodiraju u atmosferi pri velikim brzinama zadržavaju momentum koji ih čini daleko više razornima.

>> VIDEO Ostaci meteora koji je eksplodirao iznad Rusije obišli Zemlju

Najbolja procjena koliko energije je oslobodila eksplozija meteorita iznad Čeljabinska, došla je od mjerenja putem instrumenata koji bilježe inrazvuk i koji se nalaze diljem svijeta. Ti instrumenti bilježe niskofrekventne zvučne valove koji putuju atmosferom. Što je duža amplituda tih valova, to je snažnija eksplozija.

Nije baš poput tipične A-bombe

Mjerenja infrazvuka kalibrirana su putem atmosferskog nuklearnog testiranja iz 50-ih godina prošlog stoljeća, zbog čega su eksplozije asteroida često izražene u megatonama (ili kilotonama). Procjenjuje se kako je eksplozija iznad Čeljabinska bila snage između 200 i 800 kilotona, što je ekvivalent velikoj nuklearnoj bombi.

No, meteori eksplodiraju na vrlo drugačiji način od tipične nuklearne bombe, ističe fizičar Mark Boslough Nacionalnih laboratorija Sandia u SAD-u. Boslough proučava udare asteroida, a održao je i govor o eksploziji iznad Čeljabinska na konferenciji Američkog astronomskog društva 2013, koja se održava u Denveru.

'Kad asteroid eksplodira, on zadržava svoj momentum tako da se eksplozija nastavlja širiti prema tlu', kaže Boslough za Wired. Iz upravo tog razloga, ljudi koji žive u regiji oko Čeljabinska vrlo su sretni što su živi, dodao je. Da je meteorit u atmosferu ušao pod malo slabijim kutem, njegova bi eksplozija išla ravno prema tlu i napravila daleko više štete.

Revizija eksplozije u Tunguskoj

Znajući kako udari asteroida mogu prenijeti više energije prema tlu, procjena eksplozije u regiji Tunguska, u Sibiru iz 1908. godine, postala je manja. Sada se vjeruje kako se radilo o objektu težine 100.000 tona, koji je eksplodirao snagom između tri i pet megatona.

Vjeruje se kako su Tunguska i Čeljabinsk među najvećim takvim zabilježenim događajima u novijeoj povijesti. Boslough, međutim, zabrinjavajućim smatra činjenicu da je između ta dva događaja prošlo tek nešto više od 100 godina.

Naše trenutne mogućnosti procjene udara asteroida najviše se izračunavaju koristeći astronomske podatke. Teleskopi traže svemirsko kamenje i uspoređuju njihovu putanju s Zemljinom. No modeli koji se baziraju na praćenju tih asteroida imaju u sebi ugrađeno puno pretpostavki, ponajviše zato što je otkrivanje asteroida vrlo izazovan posao, ponajviše onih manjih, koji bi uzrokovali zračne udare prilikom eksplozije u Zemljinoj atmosferi. Još se uvijek ne zna koliko ćemo ih otkriti u budućnosti.

Sjesti i promatrati

Peter Schultz, geoznanstvenik sa Sveučilišta Brown ističe kako je eksplozija iznad Čeljabinska 'stvar koja je otvorila oči', znanstvenicima.

Kao što je slučaj i sa svim drugim stvarima koje se oslanjaju na vjerojatnosti, jednostavno moramočekati i promatrati. Što duže promatramo udare asteroida u zemlju, bolje ćemo procijeniti njihovu frekventnost.

No, poprilično se može garantirati da ćemo prije ili poslije imati jedan takav događaj koji će biti izuzetno loš, ističe Schultz.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene