Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lopovi vrijedni kao pčele

Kraljevskoj obitelji ukradene košnice i stotine tisuća pčela

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Lopovi su ukrali stotine tisuće pčela i, zajedno s njima i košnice, sve namijenjeno britanskoj kraljevskoj obitelji, objavila je u četvrtak policija.

Bolesti i smanjenje broja pčela doveli su do porasta vrijednosti košnica i strmoglava poskupljenja meda pa su i lopovi počeli izvoditi tako drske pljačke, javlja Reuters. Zadnjih su mjeseci diljem Velike Britanije ukradene košnice vrijedne desetke tisuća funta, a najnovija krađa dogodila se u West Lothianu u Škotskoj, a pokraden je pčelar Murray McGregor. Nestalo je 11 košnica s pola milijuna pčela, većinom namijenjenih imanju Balmoralu gdje se proizvodi med za luksuznu marku Duchy Originals princa Charlesa. 'Učestale su krađe', kaže McGregor. 'Čini se da mi smo tomu veoma izloženi jer naše košnice nisu čuvane', dodao je.

Pročitajte i ovo Josip Bazina, pčelar Manjak domaćeg meda Velike promjene uništavaju pčelarstvo: "Jedna grana dolazi svojem kraju" Spiralna košnica (Foto: Tim Heard/Reddit) Posebna vrsta bez žalca Misterij: Nitko ne zna zašto ove pčele grade spiralnu košnicu

Uginulo više od 25 posto pčelinjih kolonija

Broj pčelinjih kolonija diljem Britanije veoma se smanjio, zbog parazita i lošeg vremena zadnja dva ljeta. U 2008. uginulo je više od 25 posto pčelinjih kolonija pa su vlasti morale pokrenuti istragu. Cijena cvjetnog meda u godinu i pol dana narasla je za 60 posto, a cijene temeljnog pčelinjeg društva skočile su za oko 35 posto, kaže McGregor. Krađa pčela samo je nastavak vijesti od početka tjedna kad je u javnost stigla obavijest da su lopovi ukrali i stoku s kraljična imanja Sandringhama. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene