Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zdravlje

4 činjenice koje morate znati ako koristite kruti sapun

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Evo što trebate znati ukoliko ruke perete krutim sapunom.

Znanstvenica Elaine L. Larson, istraživačica i profesorica epidemiologije na Sveučilištu Kolumbija rekla je kako na krutim sapunima itekako postoje bakterije. Evo kako se s njima nositi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Borba protiv bakterija Kako brišete ruke nakon pranja? Doznajte kako je najučinkovitije! Slika nije dostupna Na 11 posto uzoraka Istra: Otkrivena nedopuštena razina bakterija u sladoledima i kolačima

Bakterije mogu i najvjerojatnije žive na svakom krutom sapunu, ali nije vjerojatno da ćete se zbog njih razboljeti ili dobiti infekciju na koži, piše Huffington Post.

Posebno bi trebali biti oprezni i držati se tekućeg sapuna, oni s kompromitiranim imunitetnim sustavom. Ako ste zdravi, vaše tijelo neće imati problem obraniti se od bakterija sa sapuna.

Bizaran hit: Od majčinog mlijeka proizvela sapun

Bakterije sasvim 'sretno' žive na krutom sapunu, ali nekoliko jednostavnih stvari koje vjerojatno radite rezultirat će time da bakterije nemaju nikakve posljedice za vas:

1. Prije nego počnete rabiti sapun, isperite ga vodom.

2. Kada operete ruke, spremite sapun na suhu podlogu kako bi se osušio između korištenja. Na taj način nema vlage na kojoj se razvijaju bakterije.

3. Ukoliko dijelite kruti sapun s ukućanima, ne morate se brinuti jer vjerojatno ionako imate iste mikroorganzme.

4. Javni WC-i nemaju krutih sapuna, ali ukoliko se nađete u situaciji da morate koristiti sapun kojeg su koristile nepoznate osobe, prvo ga isperite vodom i dobro operite ruke, sapunajte ih do 30 sekundi. Ako perete ruke dovoljno dugo, bakterije koje su se nalazile na sapunu vjerojatno će biti isprane.

Sretno pranje ruku s krutim spaunima!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene