Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Utječe li na svijest?

Implantat za mozak - mogao bi pomoći mnogima, no je li etički prihvatljiv?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osobe koje pate od gubitka pamćenja pomoć bi mogle naći u implantatu za mozak koji razvija jedna američka agencija. No, pod koju cijenu?

Američki znanstvenici u veljači su obznanili kako su rade na usavršavanju implantata za mozak koji će pomoći vratiti sjećanje osobama koje boluju od Alzheimera ili demencije te ranjenim vojnicima koji su izgubili sjećanje.

Pročitajte i ovo Bolnica - 1 Traže lijek Hrvatska među najgorima po smrtnosti od raka, stručnjaci tvrde: "Prije 20 godina ovo nismo mogli ni zamisliti" Mila Rončević vraća se kući - 4 izvješće zaklade Otac djevojčice koja nas je sve ganula zbog svoje hrabrosti: "Mila je dobro, Bogu i ljudima hvala"

Iako će se točni detalji oko ovog otkrića znati tek kroz nekoliko mjeseci, u javnosti se zahuktala rasprava o etičkoj prihvatljivosti takvog implantata. Protivnici ovakve prakse kažu kako bi implantat mogao utjecati na osobnost osobe kojoj je ugrađen pa čak i na njihovu svijest, piše Daily Mail.

Voditelj projekta smatra kako će ovaj implantat dobro doći i vojnicima koji su u akciji izgubili sjećanje. 'Ako su bili ozlijeđeni na dužnosti i ne sjećaju se ničega, čak ni članova vlastite obitelji, ovaj implantat bi im mogao vratiti te funkcije', kaže Justin Sanchez, voditelj projekta.

Proučavali mozak za vrijeme 'izvantjelesnog iskustva': Otkrili nevjerojatno! 

Ipak, stručnjaci za medicinsku etiku ne gledaju previše blagonaklono na ovaj projekt. ''Kad se igrate s nečijim mozgom, igrate se i s njegovim identitetom', kaže Arthur Caplan.

Ovaj projekt odvija se unutar DARPA-e (Defense Advanced Research Projects Agency) koja je dio inicijative BRAIN za istraživanje poremećaja mozga, a koju je pokrenuo sam američki predsjednik Barack Obama.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene