Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jedan od najvećih skladatelja svih vremena možda nije napisao neke od svojih najpoznatijih djela. Australski akademik tvrdi da je pojedine skladbe koje su pripisuju Bachu, napisala njegova supruga.


Marzin Jervis, profesor glazbe na sveučilištu Charles Darwin, analizirao je rukopis na radovima koji se pripisuju Johannu Sebastianu Bachu, piše news.com.

Profesor Jarvis vjeruje da je desetke radova napisala Anna Magdalena, skladateljeva druga supruga.

Anna je bila mlada sopranistica, a kada je stupila u brak s Bachom, imala je 19 godina i bila je 17 godina mlađa od njega.

Pronađeni najstariji Bachovi notni zapisi

Iako je prije bilo poznato da je ona prepisivala uratke svoga supruga, dok mu se pogoršavalo zdravlje, stručnjaci su rekli kako rukopis i ispravci sugeriraju da je netko skladao, a ne samo prepisivao.

Rad koji je profesor Jarvis pripisao drugoj gospođi Bach uključuju ariju u Bachovoj poznatoj skladbi Goldberg varijacije, kao i šest suita za violončelo.

Istraživanje profesora Jarvisa prikazano je u dokumentarcu 'Written by Mrs Bach'. Ovo bi istraživanje, zaključuje se u dokumentarcu, moglo promijeniti povjerenje u ženske skladatelje, izazivanjem stajališta da su najveće kompozicije pisali muškarci.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju