Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dok Facebook i dalje tone

Zuckerberg ponovno kreće u šoping težak više od milijardu dolara?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čini se da Zuckerberg nastavlja s provođenjem mobilne strategije te namjerava preuzeti kompaniju Opera Software za koju bi trebao izdvojiti više od milijardu dolara!

Vjerojatno niti najveći pesimisti nisu očekivali ovakav debakl Facebooka na burzi – cijena dionice ove kompanije jučer je pala ispod 29 dolara te je vrijednost ove kompanije, u odnosu na najveću cijenu dionice kojom se trgovalo prvog dana, manja za čak 35 milijardi dolara (prema informacijama TechCrunchea).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nevjerojatna cifra ŠOK U TECH SVIJETU: Facebook kupuje WhatsApp za 19 milijardi dolara! Slika nije dostupna Za skoro 3 milijarde dolara Iznenađujuća akvizicija: Lenovo kupuje Motorolu od Googlea

Jedan od najvećih problema s kojima se ova kompanija suočava i o kojem se toliko piše zadnjih mjeseci jest mobilna strategija, odnosno nemogućnost unovčavanja velikog broja korisnika koji ovoj društvenoj mreži pristupaju s mobilnih uređaja.

Posljednje informacije koje su objavljene na Reutersu kažu da je, pored svih dosadašnjih aktivnosti usmjerenih poboljšanju pozicije na mobilnom tržištu (od kojih je najznačajnija kupnja Instagrama), Zuckerberg sada bacio oko na još jednu kompaniju – Operu Software koju bi navodno mogao platiti više od milijardu dolara.

Zuckerberg kupio Instagram za 1 milijardu dolara!

Najznačajniji proizvodi ove kompanije su web preglednik Opera te mobilni browseri koji su dostupni na svim mobilnim uređajima (od običnih mobitela pa do pametnih telefona koji rade na Androidu i iPhonea), a posebnost mobilnih preglednika jest da smanjuju količinu podataka koje pregledavamo za do 90 posto, čime štede potrošnju mobilnog interneta.

Na Reutersu kažu da je Opera zanimljiva Facebooku iz brojnih razloga – povećala bi trenutno 'mobilno iskustvo' Facebooka i 'unovčavanje' velikog broja mobilnih korisnika poboljšanjem ciljanih oglasa, a putem Opere Facebook bi postao dostupan puno većem broju korisnika u zemljama u razvoju.

S obzirom na veliki broj korisnika u razvijenim zemljama, Zuckerbergu je jasno da u njima više ne može očekivati daljnji veliki porast te je svjestan da će sljedeća milijarda korisnika ove društvene mreže doći iz zemalja u razvoju poput Indije, Nigerije i Brazila.

Problem s korisnicima u tim zemljama jest što veliki broj njih nema pametni telefon s pristupom trgovinama aplikacijama, već koriste klasične telefone na kojima surfaju s browserima poput Opere. Upravo zbog toga bi preuzimanje ove kompanije imalo smisla za Facebook jer bi s Operom mogli omogućiti 'napredno iskustvo korištenja Facebooka' i stotinama milijuna korisnika u zemljama u razvoju.

Osim Opere, posljednjih dana kruže glasine o još jednoj akviziciji Facebooka te ova kompanija navodno namjerava preuzeti Face.com, naprednu tehnologiju za prepoznavanje lica. Službenih informacija o ovoj potencijalnoj akviziciji još nema, no glasine kažu da bi Zuckerberg za ovu kompaniji mogao platiti oko sto milijuna dolara.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene