Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Posljednje provedeno istraživanje pokazalo je da gameri koji igraju igre duže od dva sata prije spavanja imaju problema sa spavanjem


Mnogi gameri video igre najčešće igraju navečer i prije spavanja - nakon škole, fakultetskih predavanja ili posla, no posljednje istraživanje koje je provedeno na australskom sveučilištu Flinders pokazalo je da upravo večernje igranje video igara uzrokuje probleme sa spavanjem.

Vezani članci Zmija Stravično buđenje: Zmija im se uvukla u krevet, kamera snimila njihove reakcije Hespo Hrvatska mirno spava: Pretvorite svoju spavaću sobu u oazu mirnog sna

Istraživanje je provedeno na grupi od 17 tinejdžera koji su igrali 'nove brze i nasilne igre' između 50 i 150 minuta dvije noći za redom, a dok oni koji su igrali video igre samo 50 minuta nisu imali značajnijih problema sa spavanjem, gameri koji su prije odlaska na spavanje igrali 150 minuta imali su značajnih problema - teže su zaspali i više puta su se budili tijekom noći.

Igranje online igara loše utječe na brakove!

Michael Gradisar, profesor s Flinders fakulteta rekao je da su sve osobe koje su sudjelovale u ovom istraživanju išle na spavanja u isto vrijeme kao i uvijek (dakle, zbog igara nisu ostali duže budni), no zbog toga što su prije spavanja igrali video igre često su se budili tijekom noći te je konstantno buđenje utjecalo na REM fazu sna koja je kod osoba koje su igrale video igre 150 minuta smanjena za oko dvanaest minuta.

Na Medicalxpressu dodaju da REM faza sna ima jako važnu ulogu u pamćenju stvari naučenih tijekom dana tako da igranje video igara prije spavanja za školarce i studente 'nije najpametnija stvar'.

No, na Digital Trendsu kažu da još ne možemo u potpunosti biti sigurni da li je loše spavanje uzrokovano igranjem video igara ili predugim gledanjem u ekrane, odnosno da li je povezano s tehnologijom u današnjim ekranima.

Razer priprema Windows 8 tablet namijenjen gamerima!

Tako je prošlogodišnje istraživanje National Sleep Foundationa (NSF) pokazalo da postoji povezanost između lošeg spavanja i korištenja uređaja s ekranima s pozadinskim osvjetljenjem prije spavanja - poput pametnih telefona, igraćih konzola, računala i televizora.

U budućnosti možemo očekivati nova istraživanja koja će pokušati otkriti koliko gledanje u TV, gadgete ili igranje video igara može utjecati na dužinu i kvalitetu spavanja, a do tada bi bilo dobro poslušati savjete iz NSF-a i nastojati ne gledati previše u ekrane različitih uređaja prije spavanja. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook