Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zbog komentiranja političkog suđenja, odnosno vrijeđanja proroka Muhameda na Twitteru dvojica muškaraca u zatvoru će provesti dvije, odnosno pet godina


Aktivisti za ljudska prava upozorili su kako su ovog tjedna dvije osobe osuđene na zatvorske kazne u trajanju od dvije, odnosno čak pet godina zbog objava na Twitteru. Walid al-Shehhi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata uhićen je još u svibnju zbog komentiranja jednog političkog suđenja na Twitteru, a sada je osuđen na dvije godine zatvora i novčanu kaznu od oko 84 tisuće funti.

Vezani članci Uljanik (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Kuvajtska tvrtka otkazala Uljaniku ugovor o gradnji broda Latifa bint Muhamed Al Maktum (Foto: Screenshot) Princeza koja je bila zlostavljana cijeli život 7 godina planirala bijeg

On je putem ove društvene mreže komentirao slučaj vezan uz suđenje osobama koje su navodno planirale državni udar te je zatražio puštanje zatvorenika koji su, kako je napisao, uhićeni jer su podržavali demokratske reforme.

ŠOKANTNO: 10 godina ZATVORA za organiziranje prosvjeda putem Facebooka

Komentirajući ovaj slučaj, novinari The Guardiana prenijeli su izjave Reportera bez granica koji vjeruju da izricanjem zatvorske kazne Ujedinjeni Arapski Emirati žele pokazati svim građanima što ih čeka ako budu javno objavljivali i komentirali informacije o ovom suđenju i drugim političkim procesima tako da će mnogi, poučeni primjerom al-Shehhia, dobro razmisliti prije nego budu objavljivali takav sadržaj na društvenim mrežama.

Puno gore prošao je Mussab Shamsah iz Kuvajta koji će zbog objava na Twitteru koje su protumačene kao vrijeđanje proroka Muhameda u zatvoru provesti sljedećih pet godina. Njegov odvjetnik kaže kako je ovakva kazna prestroga jer on nije htio uvrijediti proroka te će se žaliti na presudu.

Na The Guardianu podsjećaju da je ranije ove godine zbog vrijeđanja emira na Twitteru jedan muškarac osuđen na pet godina zatvora, dok je jedna žena zbog vrijeđanja emira i religije te tražnja promjene režima osuđena na čak jedanaest godina zatvora. Također, ranije ove godine u zatvoru su završili i aktivisti iz Saudijske Arabije i Bahreina zbog širenja lažnih informacija na Twitteru.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook