Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Saudijskoj Arabiji

ŠOKANTNO: 10 godina ZATVORA za organiziranje prosvjeda putem Facebooka!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sedmorica muškaraca otvorili su grupe na Facebooku u kojima su ljude poticali na prosvjede – u zatvoru će provesti između pet i deset godina

Sedmorica muškaraca osuđena su u Saudijskoj Arabiji na kazne zatvora u trajanju od pet do deset godina zbog navodnog poticanja na prosvjede na Facebooku i kršenja javnog reda i mira. Oni su uhićeni još u rujnu 2011. godine od kada su u zatvoru čekali suđenje koje je počelo krajem travnja, a ovakva drakonska kazna izrečena je prošlog tjedna.

Pročitajte i ovo Mirni prosvjed Spasimo Kozjak u Kaštelima - 3 Incijativa "Spasimo Kozjak" Ne žele novi ulaz u grad, na prosvjed pozvali i gradonačelnika: "Razaraju nas i guše" Prosvjednici u Izraelu Četvrti dan zaredom Prosvjednici s bakljama pred zgradom parlamenta: Traže nove izbore i optužuju izraelsko vodstvo

Tinejdžer optužen za terorizam, prijeti mu 8 godina zatvora! Zbog OVOG!

U obrazloženju presude stoji kako su sve optužene osobe 'pridružile stranicama na Facebooku kako bi inicirale prosvjede i ilegalna okupljanja te prekinule veze s kraljem', a osuđeni su na temelju zakona o cyber kriminalu koji zabranjuje proizvodnju i distribuciju materijala s kojim se može ugroziti javni red i mir putem informacijskih mreža.

Prije suđenja zbog kršenja zakona o cyber kriminalu, oni su izvedeni i pred poseban kazneni sud na kojem se vode slučajevi povezani s terorizmom, ali na kraju ipak nisu optuženi za direktno sudjelovanje u prosvjedima – iako tvrde da su ih mučili kako bi potpisali ta priznanja (sud te optužbe nije istražio).

Na suđenju je najgore prošao Abd al-Hamid al-Amer koji je jedini osuđen na deset godina zatvora zbog pokretanja dvije grupe na Facebooku putem kojih je nagovarao druge da se 'pridruže pokretu' i obavještavao ih je o informacijama o mjestima i vremenu prosvjeda.

Saudijski kralj dekretom PROMIJENIO dane vikenda!

Zanimljivo je da niti jedan od njih nije optužen za nasilno ponašanje ili poticanje na nasilništvo te je sudac u presudi napisao kako su metode poput samog poticanja na prosvjede i okupljanja te objavljivanje članaka i publikacija često puno gore i opasnije od oružane pobune.

'Osuđivanje ljudi na zatvorske kazne zbog mirnih objava na Facebook šalje snažnu poruku da ne postoji sloboda govora u Saudijskoj Arabiji, čak niti na društvenim mrežama', prenijeli su na Cnetu riječi Joea Storka iz Human Rights Watcha koji je ostao šokiran kada je saznao koliko će godina u zatvoru provesti osuđeni muškarci.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene