Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Windows postaje zatvorena platforma?

Windows 8 – 'katastrofa za tržište osobnih računala'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šef kompanije Valve Software strahuje da će Windows 8 postati zatvorena platforma koja će postati katastrofa za sve u PC industriji

'Operativni sustav Windows 8 bit će katastrofa za cijelo PC tržište', rekao je nedavno na Casual Connect konferenciji Gabe Newell, šef kompanije Valve Software.

Na BBC-u kažu da je Newell kritizirao novo sučelje koje donosi Windows 8, kao i Windows Store, online trgovinu aplikacija putem koje će se moći nabaviti aplikacije i igre za ovaj operativni sustav, što će donijeti velike promjene na PC tržištu i direktno ugroziti Valveovu online trgovinu za kupovinu igara Steam, zbog čega se ova kompanija više namjerava okrenuti i Linuxu.

Microsoft napokon otkrio kada stižu Windows 8

On se boji da bi s novom verzijom Microsoftov operativni sustav mogao postati zatvorena platforma putem koje će ova kompanija limitirati konkurenciju i njihov pristup toj platformi jer će Microsoft igre i aplikacija prodavati putem Windows Storea i uzimati do 30 posto od njihove prodaje. Također, dodaje Newell, na nekim verzijama ovog OS-a, Windows Store bit će jednini način za kupovinu softvera (uključujući i igre) za Windows 8 uređaje, što predstavlja veliku prijetnju za njihov Steam putem kojeg Valve prodaje igre i naplaćuje proviziju za njihovu prodaju, što bi moglo rezultati smanjenom ponudom video igara na tržištu.

Otvorenost platformi omogućila je uspjeh Valveu, ali i kompanijama poput Googlea i Zynge koja je zaslužna za igre poput FarmVillea, a s novom verzijom Windowsa ta bi otvorenost mogla nestati.

Newell kaže da će budućnost video igara bit različita u odnosu na ono na što smo ranije navikli te da će razlika između gamera i onih koji dizajniraju igre i sadržaj za igre biti sve manja, a kao primjer te promjene naveo je jednog gamera iz Kansasa koji je zaradio 150 tisuća dolara prodajući virtualne šešire za igru Team Fortress. 'Više neće biti riječ samo o video igrama, već o uslugama i prodaji virtualnih stvari u digitalnom svijetu', zaključio je Newell.

Windows 8 moći će se nabaviti već od 40 dolara

Nova verzija operativnog sustava Windows na tržištu će se pojaviti krajem listopada te će se tada u prodaji pojaviti i prva računala i tableti koji će raditi na ovom OS-u.  

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene