Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova verzija, velike promjene

Microsoft napokon otkrio kada stižu Windows 8

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Microsofta su potvrdili prijašnje glasine – prva računala i tableti koji rade na Windows 8 operativnom sustavu na tržištu će se pojaviti krajem listopada.

Iz Microsofta su napokon i službeno potvrdili da će se nova verzija njihova operativnog sustava Windows 8 na tržištu pojaviti krajem listopada, ali točan datum još nisu objavili.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tri nova tableta? Microsoft u ofenzivi: Pogledajte što pripremaju Slika nije dostupna Sve jača konkurencija Apple pao na samo 50 posto: Tableti s Androidima sve popularniji!

Windows 8 donosi radikalne promjene u odnosu na dosadašnje verzije Windowsa, jer je u potpunosti prilagođen ekranima osjetljivim na dodir te će se moći koristiti na računalima i tabletima. Jedan od prvih tableta koji će se na tržištu pojaviti zajedno s Windows 8 OS-om je Microsoftov Surface.

Microsoft izdao Release Preview verziju Windows 8 OS-a

Vijest o dolasku novih Windowsa u listopadu nije iznenađenje. Većina tržišnih analitičara predviđala je da će se u prodaji pojaviti početkom jeseni ove godine kako bi računala i tableti koji će se isporučivati s ovim operativnim sustavom bili spremni za prazničko 'šoping razdoblje' kada će mnogi pod borom poželjeti jedan od modela.

Oni koji se malo požure i svoja računala kupe ranije, također će moći nadograditi svoj operativni sustav na Windows 8 – oni koji su računala kupili prije 2. lipnja ove godine za nadogradnju će morati platiti 40 dolara, a oni koji su ih kupili nakon tog datuma trebat će platiti samo 15.

Osim Surfacea, od kraja listopada ove godine očekujemo da će se na tržištu pojaviti i velik broj Windows 8 tableta drugih kompanija poput Acera, Lenova, Della, HP-a i Samsunga koji će konkurirati iPadu (Apple do tada možda već predstavi jeftiniji iPad mini) i tabletima koji rade na Androidu (poput Nexusa 7 koji košta samo 199 dolara), a u budućnosti očekujemo i veliki broj ultrabookova koji će imati ekrane osjetljive na dodir.

Dosadašnje recenzije operativnog sustava Windows 8 većinom su pozitivne te su se mnogi novinari i analitičari složili da je riječ o modernom operativnom sustavu prilagođenom posljednjim trendovima na tržištu. No, mogli smo pročitati i dosta kritika korisnika koji su testirali Preview verziju i koji se nikako ne mogu naviknuti na novo sučelje i druge novitete koje donosi ova verzija te joj neki čak predviđaju sudbinu Windows Viste.

Stižu Windows 8 tableti

Osim vijesti o novoj verziji Windowsa, iz Microsofta su jučer objavili kako su preuzeli kompaniju Perceptive Pixel, proizvođača velikih ekrana osjetljivih na dodir, a financijski uvjeti akvizicije još nisu poznati.

Očekujemo da će iz ove kompanije uskoro objaviti i točan datum dolaska Windowsa 8 na tržište, a kolika su očekivanja od nove verzije operativnog sustava najbolje pokazuje podatak da je cijena dionice ove kompanije od početka godine porasla za oko 15 posto, ponajviše zahvaljujući novim Windowsima. 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene