Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pogledajte njihove adute

Vladari mobilnog tržišta: Tko ih može ugroziti?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Samsung i Apple već duže vrijeme predvode tržište pametnih telefona, a konkurentske kompanije pripremaju nove modele s kojima namjeravaju ugroziti njihovu dominaciju. Pogledajte njihove adute.

Posljednjih godina dvije kompanije dominiraju mobilnim tržištem – Samsung koji od prošle godine drži vodeće mjesto na ukupnom tržištu mobilnih telefona te na smartphone tržištu te Apple čiji iPhone od 2007. godine konstantno bilježi odlične prodajne rezultate.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna HTC One (M8) HTC predstavio nasljednika NAJBOLJEG telefona na svijetu! Slika nije dostupna HTC One 2 Stiže za tri tjedna: Ovo je nasljednik najboljeg telefona na svijetu!

Kolika je dominacija ovih kompanija u odnosu na konkurenciju najbolje govore podaci IDC-a za prvi kvartal ove godine tijekom kojeg je Samsung isporučio više od 70 milijuna pametnih telefona čime je ova kompanija zauzela 32,7 posto tržišta, a Apple je isporučio 37,4 milijuna iPhone što je dovoljno za 17,3 posto tržišta – dakle, samo ove dvije kompanije isporučile su polovicu od ukupnog broja smartphonea u prvom tromjesečju ove godine, dok se na udaljenom trećem mjestu smjestio LG koji je u ovom razdoblju isporučio malo više od deset milijuna pametnih telefona, čime je zauzeo manje od pet posto udjela na tržištu.

Napokon! Samsung predstavio Galaxy S4!

Osim po broju isporučenih pametnih telefona, ove su kompanije dominantne i kada je u pitanju zarada pa je tako Samsung od prodaje pametnih telefona zaradio više od 23 milijarde dolara, dok je zarada Applea dosegla 22,95 milijardi. Nakon njih slijede Nokia i LG koji su tijekom prva tri mjeseca ove godine od prodaje pametnih telefona zaradili 'samo' 3,64, odnosno 2,95 milijardi dolara.

S obzirom na ovakve brojke i dominaciju Samsunga i Applea, postavlja se pitanje može li itko trenutno ugroziti ove kompanije i uzeti im osjetniji dio smartphone tržišta i zarade.

U prvoj polovici ove godine kompanije poput Sonyja, HTC-a i Nokije predstavile su top modele pametnih telefona koje zajedno sa Samsungovim i Appleovim modelima mogu konkurirati za titulu najboljeg telefona godine, no većina korisnika i dalje preferira Galaxyje i iPhone, iako je primjetna sve veća potražnja i za Xperijom Z i HTC-ovim modelom One.

Pogledajte modele koje su nedavno predstavili i telefone koje pripremaju Samsung i Apple te koje adute ima ili tek priprema konkurencija i s kojima će pokušati barem djelomično ugroziti dominaciju ovih dviju kompanija.

Samsung

Ne samo da Samsung trenutno predvodi smartphone tržište, već je ekipa iz ove kompanije poduzela brojne poteze kako bi dodatno povećala vodstvo u odnosu na Apple i ostatak konkurencije. Tako su u ožujku predstavili perjanicu svoje ponude i za mnoge trenutno najbolji telefon na svijetu – Galaxy S4, nasljednika modela Galaxy S2 i S3 koji su 2011. i 2012. i službeno proglašeni najboljim pametnim telefonima tih godina.

Osim ovog modela, Samsung je predstavio i Galaxy S4 mini koji ima manji ekran i bit će dosta jeftiniji od modela S4 te su ovog tjedna predstavili vodootporni Galaxy S4 Active. Osim ovih modela, Samsung je ranije predstavio i dva nova phableta iz Mega serije s dijagonalama ekrana od 5,8 i 6,3 inča koji su cjenovno povoljniji u odnosu na Note 2 phablet.

Od ove kompanije puno očekujemo do kraja godine – ponajviše model Galaxy S4 Zoom koji će navodno imati naprednu kameru s optičkim zoomom te model Galaxy Note 3.

Apple

Usprkos tome što u posljednje vrijeme čitamo o problemima u koje je Apple upao – među inim i zbog navodne manje potražnje za iPhoneom 5, ova kompanija i dalje može biti zadovoljna s prodajom ovog telefona.

Apple priprema velike promjene za iPhone 5S

No, s obzirom na trendove na tržištu i sve jače modele sa sve većim ekranima koje predstavljaju kompanije poput Samsunga, HTC-a, Sonyja i drugih, red je da i Tim Cook predstavi iPhone s još većim ekranom (spominje se model s dijagonalom od 4,8 inča) te iPhone mini o kojem glasine kruže već duže vremena, ali iz Applea i dalje ne govore o jeftinijem modelu svog telefona.

Ipak, prije ovih modela, vjerojatno nas očekuje još jedna nadogradnja petice pa bi iPhone 5S kojeg očekujemo na jesen (postoji mala mogućnost da ga Cook predstavi već sljedeći tjedan) trebao donijeti samo jači hardver i novu verziju operativnog sustava, dok veće promjene i još veći ekran na iPhoneu možemo očekivati najvjerojatnije tijekom sljedeće godine.

HTC

HTC se već dugo vremena nalazi u problemima te kvartal za kvartalom bilježe manju prodaju pametnih telefona i slabije financijske rezultate. Ova je kompanija odlučila promijeniti tu situaciju te su sve karte bacili na jedan telefon – model One koji je, prema nekim neslužbenim informacijama, do sada prodan u pet milijuna komada, što su manje brojke u odnosu na prodaju top modela Samsunga i Applea, ali u HTC-u sigurno mogu biti zadovoljni s njima.

HTC One: Je li ovo najbolji pametni telefon na tržištu?

Osim s modelom One, HTC će udio na smartphone tržištu pokušati povećati i s još dva modela na kojima trenutno radi – manjem modelu Onea (HTC One mini) koji bi trebao imati manji ekran i manju cijenu te s phabletom koji bi trebao imati ekran dijagonale 5,9 inča.

Sony

Nakon odvajanja od Ericssona, Sony je predstavio veliki broj kvalitetnih modela, a najviše pažnje privukao je njihov ovogodišnji model Xperia Z koji je vodootporan i otporan na prašinu te ima ekran dijagonale pet inča. Pored Xperije Z, Sony je u posljednje vrijeme predstavio i modele iz srednje kategorije poput Xperije M koji donose kvalitetne opcije po puno povoljnijoj cijeni u odnosu na Xperiju Z i modele iz slične kategorije. U budućnosti ova kompanija namjerava predstaviti i vjerojatno najveći phablet uređaj na tržištu čija bi dijagonala ekrana iznosila čak 6,4 inča.

Nokia

Nakon napuštanja Symbiana, Nokia je sve karte bacila na Lumia pametne telefone koji rade na Microsoftovom Windows Phone 8 operativnom sustavu, a posljednji takav model je Lumia 925. Kako bi se razlikovali od ostatka konkurencije, Nokia u svojim telefonima naglašava opcije poput napredne kamere i bežičnog punjenja baterije, a uskoro bi trebali predstaviti model Lumia EOS za kojeg glasine kažu da bi trebao imati dijagonalu ekrana od 4,5 inča i rezoluciju kamere od čak 41 megapiksel.

Nokia priprema telefon koji bi mogao zamijeniti digitalce!

S obzirom na brojne napredne opcije koje se očekuju od ovog telefona, EOS bi u budućnosti mogao stajati uz bok trenutno najpopularnijim telefonima, a na tržištu bi se trebao pojaviti tijekom sljedećeg mjeseca.

LG

LG na tržištu najjačih pametnih telefona konkurira s 4,7 inčnim modelom Optimus G i s hardverskom zvijeri Optimus G Pro koji ima 5,5 inčni Full HD ekran, 13MP kameru i radi na četverojezgrenom procesoru. Također, ova je kompanija zaslužna za posljednji Googleov Nexus 4 pametni telefon, a navodno razvijaju i njegovog nasljednika Nexus 5.

BlackBerry

BlackBerry se početkom godine 'probudio iz mrtvih' (krajem siječnja ova je kompanija promijenila ime iz Research In Motion u BlackBerry) te su predstavili prva dva nova modela koja rade na BlackBerry 10 operativnom sustavu. Iako se čini da model s ekranom osjetljivim na dodir nije privukao previše pažnje korisnika, na internetu možemo pročitati brojne pohvale za model Q10 koji ima punu hardversku tipkovnicu što dokazuje da i dalje postoji velika potražnja za telefonima s hardverskim tipkovnicama.

Izvršni direktor ove kompanije Thorsten Heins već je najavio i novi top model BlackBerryja kojeg će predstaviti krajem godine i od kojeg u ovoj kompaniji puno očekuju – glasine kažu da će to biti model A10 koji neće imati tipkovnicu, već samo ekran osjetljiv na dodir.

Huawei

Huawei odlično posluje na 'svom' kineskom tržištu, a zahvaljujući mobilnim uređajima dobrih performansi i niže cijene u odnosu na konkurenciju sve su popularniji i izvan granica Kine te su ovu kompaniju na CNN-u nedavno prozvali 'najvećim mobilnim proizvođačem za kojeg nikad niste čuli'. Ova je kompanija u 2013., među inim, predstavila jedan od najvećih pametnih telefona – Ascend Mate s ekranom dijagonale 6,1 inča te Ascend P2 za kojeg su pri predstavljanju rekli da je najbrži LTE smartphone na svijetu.

Google/Motorola

Google je do sada predstavljao Nexus telefone u suradnji s partnerima poput LG-a, Samsunga i HTC-a, a ove godine namjeravaju predstaviti model Moto X kojeg će razviti Motorola, kompanija koju su preuzeli 2011. godine.

X Phone: Google i Motorola donose revoluciju na mobilno tržište?

Glasine o Moto X telefonu mrežom kruže jako dugo vremena te kažu da će Google u ovom modelu predstaviti brojne inovacije tako da su očekivanja vezana uz ovaj telefon jako velika. Također, osim Moto X-a, Google priprema, najvjerojatnije u suradnji s LG-jem, i novi model Nexus smartphonea.

Amazon i Microsoft

Ove kompanije do sada nisu predstavile vlastite modele pametnih telefona (ako izuzmemo Microsoftove Kin telefone koji su brzo povučeni iz prodaje), no brojne glasine kažu da Amazon i Microsoft već duže vrijeme razvijaju Kindle, odnosno Surface telefone.

Amazonov telefon trebao bi imati 3D ekran i povoljnu cijenu, dok bi Microsoftov Surface phone trebao raditi na Windows Phone operativnom sustavu te će, ako ga Ballmerova kompanija uopće i predstavi, najvjerojatnije konkurirati najjačim telefonima na tržištu. Ipak, služenih informacija iz ovih kompanija nema tako da još nije poznato hoće li Amazon i Microsoft, nakon što su pretprošle, odnosno prošle godine predstaviti tablete, sada predstaviti i vlastite pametne telefone. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene