Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uspon Huaweia

'Mobilni gigant za kojeg nikad niste čuli'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tržištem pametnih telefona vladaju Samsung i Apple, a krajem prošle godine na treće se mjesto probio Huawei, kineska kompanija s velikim planovima i ambicijama

Tržištem mobilnih telefona u potpunosti dominiraju Apple i Samsung koji je prošle godine preuzeo vodeće mjesto kao najveća mobilna kompanija i kao najveći proizvođač pametnih telefona.

No, novinari CNN-a pitaju se znali li ljudi koja kompanija drži treće mjesto na globalnom tržištu pametnih telefona – iako bi mnogi pomislili da to mjesto pripada nekoj od tradicionalnih mobilnih kompanija poput Nokije ili BlackBerryja (donedavnog Research In Motiona), prošle je godine prvo mjesto nakon nedodirljivog dvojca zauzeo Huawei za kojeg kažu da je 'mobilni gigant za kojeg nikad niste čuli'.

Najbrži pametni telefon na svijetu!

Ovaj proizvođač telekom opreme može biti iznimno zadovoljan stanjem na tržištu na kojem su, zahvaljujući kvaliteti uređaja, ali i pristupačnim cijenama uspjeli zauzeti pet posto globalnog tržišta. Prošle godine ova je kompanija isporučila 32 milijuna pametnih telefona, a za ovu godinu imaju puno veće planove: 'Nadamo se da ćemo isporučiti između 50 i 60 milijuna pametnih telefona', rekao je u razgovoru za CNN Richard Yu iz Huaweia.

S povećanjem isporuke smartphonea, Yu kaže da očekuju i povećanje prihoda od mobilne divizije na do 9 milijardi dolara u ovoj godini. Najveća snaga ove kompanije jest ulaganje u istraživanje i razvoj te Yu kaže da oko 70 tisuća od ukupno 150 tisuća zaposlenih u kompaniji radi u odjelu za istraživanje i razvoj, a istakao je i napredne pametne telefona koje je Huawei do sada predstavio – model Ascend P2 za kojeg kaže da je 'najbrži 4G LTE telefon na svijetu' te vodootporni Ascend D2.

S obzirom da je riječ o kineskoj kompaniji, ta je zemlja njihovo najvažnije tržište, a jako im je važno i europsko i japansko tržište, dok u SAD-u imaju problema s optužbama da njihovu opremu mogu iskoristiti kineski špijuni i hakeri za prisluškivanje i praćenje – te su optužbe iz Huaweia odbacili kao lažne.

Najtanji smartphone na svijetu!

U Kini su Huaweijevi telefoni naročito popularni među mladim ljudima koji su u gradovima zaposleni na slabo plaćenim poslovima, a s obzirom na visoke troškove života, ne mogu si priuštiti skupe telefone te su za njih Huaweijevi pametni telefoni puno jeftiniji, 'a gotovo jednako dobri' kao iPhone. No, Huawei ne želi biti 'gotovo dobar' kao velike kompanije, već Yu kaže da je njihov cilj biti – najbolji.   

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene