Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Promatranjem arhivskih fotografija planeta Neptuna, koje je snimio teleskop Hubble, astronom je otkrio još jedan mjesec oko tog planeta - sad ih ima ukupno 14.


S/2004 N 1, naziv je novootkrivenog mjeseca u orbiti oko neptuna, kojeg je proučavajući arhivske snimke teleskopa Hubble, primijetio astronom Mark Showalter.

Vezani članci Slika nije dostupna NOVA FOTOGRAFIJA S PLUTONA Planine visine Stjenjaka, geološka aktivnost Slika nije dostupna NOVA NADA? Otkriveno 5 novih planeta na kojima je moguć život

>> VIDEO Još jedno veliko otkriće NASA-e

Novootkriveni mjesec u orbiti neptuna, priopćila je NASA, procjenjuje se kako ima promjer od 20 kilometara te da se nalazi 105,251 kilometar udaljen od planeta, prenosi agencija Reuters.

Showalter radi za SETI institut u Mountain viewu u Kaliforniji, a do otkrića je došao nakon što je proučavajući prstenove Neptuna, odlučio pokrenuti program za analizu šireg područja oko tog planeta.

Dodatnom analizom ubrzo je došao do potvrde da se radi o novom objektu, odnosno mjesecu.

Neptunov najveći mjesec, Triton, otkriven je 1846. godine i to samo par dana nakon što je otkriven i sam Neptun. Neptunov treći mjesec po veličini, Nereid, otkriven je tek 100 godina kasnije, odnosno 1949. godine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook