Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znanstvenici iz CERN-a danas su predstavili nove rezultate opširnih analiza čestice pronađene prošle godine. Po svemu sudeći, doista se radi o Higgsovom bozonu.


Iz CERN-a su danas priopćili kako su rezultati novih analiza donijeli još više dokaza da je čestica otkrivena prošle godine doista Higgsov bozon.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Božja čestica dostignuće je ravno slijetanju na Mjesec' Slika nije dostupna 2012. nam treba otkriti tajnu Velikog praska

Analizirano je dva i pol puta više podataka no što ih je bilo dostupno u srpnju prošle godine kada je veliko otkriće predstavljeno javnosti. Znanstvenici kažu kako otkrivena čestica sve više i više nalikuje Higgsovom bozonu, čestici povezanoj s mehanizmom koji svim tvarima daje masu.

>> Higgs siguran da je u CERN-u pronađen 'njegov' bozon

Još uvijek je ostalo nerazjašnjeno pitanje je li to doista standardni model Higgsova bozona ili neki od lakših tipova koji su predviđeni u pojedinim teorijama ove čestice. Pronalazak odgovora na ovo pitanje mogao bi potrajati.

'Preliminarni rezultati su veličanstveni i meni je u potpunosti jasno da imamo posla s Higgsovim bozonom. Sad samo treba otkriti kakvim', rekao je glasnogovornik CMS-a Joe Incandela.

Da bi se konačno dokazalo o kakvom je tipu Higgsovog bozona riječ, moraju se odraditi još neke analize kako bi se vidjelo kako se pronađena čestica ponaša u interakciji s drugim tvarima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook